Back to top

Gröhling már a főiskolai oktatók beoltását emlegette

Publikálva: 2021, február 22 - 07:08
Az oktatási miniszter, Branislav Gröhling már a héten megbeszélést kezdeményez az egészségügyi minisztériummal a felsőoktatásban dolgozó pedagógusok oltásáról. A miniszter szeretné, ha ők már az oltás következő fázisában sorra kerülhetnének. Erről a TA3 politikai vitaműsorában beszélt.
Gröhling már a főiskolai oktatók beoltását emlegette

Gröhling szerint a pedagógusok érdeklődése az oltás iránt óriási. Jelenleg az 55 évnél fiatalabbak vakcinációja folyik, az AstraZeneca oltóanyagával. Hogy mikor kerülhetnek sorra az ennél idősebb tanítók és tanárok, arra nem tudott választ adni. Szerinte ez olyan kérdés, amit az egészségügyi tárca vezetőjének kell feltenni. Annál is inkább, mert ez elsősorban a Pfizer és Moderna oltóanyag-szállítmányok függvénye.

Reményét fejezte ki, hogy az iskolaév végéig sikerül beoltani az összes pedagógust, aki ezt igényli.

Ami pedig a Szputynik V oltóanyagot illeti, arról azt mondta, meg kell várni uniós vagy hazai regisztrációját. Ebben a kérdésben hajlik Veronika Remišová véleménye felé, de azt is hozzátette, a pedagógusok körében mutatkozik érdeklődés az orosz vakcina iránt.

Gröhling prioritásként említette a gargalizálós covid-tesztelést az iskolákban. Ennek anyagi fedezetét az állam fogja biztosítani, a szülőknek nem kell pénzzel hozzájárulniuk.

Az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcával, vagy járványügyi szakemberekből álló csoporttal abban akar egyezségre jutni, hogyan lehetne támogatni a középiskolák végzős osztályait. Gröhling úgy gondolja, van esély arra, hogy az iskolaév végéig kinyissanak a kollégiumok.

Az érettségi vizsgákat jelenléti formában tervezik, május és június hónapokban, de lehetséges, hogy két hétre hosszabbítják meg ezeket. Ebben a témakörben a tárca az iskolák szövetségével is tárgyal, főleg arról, hogy mi legyen az érettségik tartalma és milyen kérdésekből álljanak.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies