Back to top

Gröhling: Három iskolában halasztották az iskolakezdést

Publikálva: 2020, szeptember 2 - 12:14
Az Oktatási Minisztérium információi szerint három iskola halasztotta el a tanév kezdetét. Szerdán az új 2020/2021 tanévnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztatót a stomfai (Stupava) alapiskolában Branislav Gröhling oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter.
Gröhling: Három iskolában halasztották az iskolakezdést

"Nem kaptunk értesítést más iskolákból, ezért azzal a goondolattal nyitjuk a tanévet, hogy a legfeljebb a narancssárga szakaszba jutunk el, és nem kell a vörös fázist érvénybe léptetni" - mondta az oktatási miniszter. E három iskola esetében is várják, hogy elinduljon a tanév.

"Néhány napba bele telik, mire a regionális közegészségügyi hivatal kiértékeli a helyzetet és további ajánlásokat fogalmaz meg "- magyarázta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Minisztérium nem tervezi az iskolák országos bezárását, hanem csak helyi szintet.

"Ez a tanév rendhagyó és más lesz, de úgy gondolom, hogy a Népegészségügyi Hivatal által meghatározott intézkedések alapján meg tudjuk csinálni, és két hét múlva képesek leszünk teljes egészében elindítani az egész oktatási folyamatot, és olyan oktatásban részesülünk, ahogyan azt megszoktuk"  – mondta a miniszter. Rámutatott, hogy ha az iskolákban az első két hetet kezelni tudják, akkor a többit is menni fog.

Szerdán az Oktatási Minisztérium elindítja az EDU TV információs és oktatási portált is.

"Videókat teszünk közzé szakértőkkel, hogy kezelni tudjuk ezt az egész helyzetet. A kézikönyvek és grafikonok közzététele mellett rövid videókat és interjúkat is közzé teszünk "- mondta az oktatási miniszter.

Az oktatási miniszter megjegyezte, hogy kedden (szeptember 1-jén) este megbeszélést folytatott Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel. Szeptember 4-én, pénteken összehívja a stábját.  

"Befogadunk minden kérést az iskoláktól, és úgy gondolom, hogy pénteken a szakértők további ajánlásokat fognak adni nekünk, amelyeket képesek leszünk megvalósítani" - mondta Gröhling.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha egy diák nem hajlandó szájmaszkot viselni az iskolában, a miniszter szerint is ezt nagyon nehéz betartatni.

"Meg kell küzdenünk ezzel, meg kell magyaráznunk a gyerekeknek, hogy ha két hétig szájmaszkot viselünk, ez a minimum, amit tehetnek magukért és szeretteikért "- magyarázta a miniszter. Hozzátette: "a tanárnak figyelmeztetnie kell azt a gyereket, aki nem hajlandó a szájmaszkot viselni. Ha ezt elmulasztja, akkor az iskola igazgatójának vagy fenntartójának kell eljárnia."

Körülbelül 693 000 diák tér vissza szerdán az iskolába. Számos higiéniai intézkedést alkalmaznak az iskolákban. Az összes várható létszámból csaknem 498 000 általános iskolás, közülük több mint 59 000 elsős. A középiskolások várható száma nem egész 196 ezer, közülük több mint 41 ezer elsős.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies