Back to top

Gröhling: 40 millió eurót fordít az iskolák digitalizálására a szaktárca

Publikálva: 2021, május 19 - 07:17
Az oktatási minisztérium 40 millió eurót invesztál a tanároknak és diákoknak szánt digitális technológiák fejlesztésébe. Az iskolák pályázat útján nyerhetik el a támogatást. Az első berendezések már szeptemberben megérkezhetnek az oktatási intézményekbe.
Gröhling: 40 millió eurót fordít az iskolák digitalizálására a szaktárca

Branislav Gröhling oktatási miniszter a keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ez a „digitális ugrás” kezdete az iskolaügyben. Egyben bejelentette, hogy több száz úgynevezett digitális koordinátort is alkalmazni fognak.

Az iskolák digitalizálása a tárcavezető elmondása szerint három fázisból áll majd.

Hozzátette: az újraindítási alapból 180 millió eurót különítenek el erre a célja, de ebből az összegből leghamarabb az idei év végén lehet csak meríteni.

A digitalizálást egy felmérés fogja megelőzni. A cél, hogy csak olyan technikai berendezéseket rendeljenek, amelyekre az iskoláknak ténylegesen szükségük van. A pedagógusoknak és a diákoknak vásárolt számítástechnikai eszközök mellett több száz iskolai és kollégiumi számítógépes termet is fel fognak szerelni a megfelelő berendezésekkel.

Az első fázisban a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók fognak előnyt élvezni. A projekt uniós támogatásokból valósul meg.

Az iskolák digitalizálásával párhuzamosan több száz úgynevezett digitális koordinátort is terveznek alkalmazni. Az ő feladatuk lesz felkészíteni a pedagógusokat és a diákokat az új eszközök alkalmazására, valamint a digitális tartalmakkal való munkára.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?