Back to top

A Google leszámol a reklámblokkolókkal

Publikálva: 2022, november 17 - 13:03
A Google már jó ideje tervezi a Chrome bővítményplatformjának megújítását, és nemrég bejelentettek egy jelentős változtatást, ami keresztbe tesz a reklámblokkoló alkalmazásoknak.
A Google leszámol a reklámblokkolókkal

A Chrome hamarosan teljesen átáll a Manifest V3-as platformra, aminek az elsődleges célja az adatvédelem és a biztonság javítása. Emellett azonban megnehezíti, vagy teljesen el is lehetetleníti a különböző reklámblokkoló alkalmazások működését, ugyanis a Google szerint ezek veszélyt jelentenek a felhasználók adataira.

A legújabb ütemtervet nemrég tették közzé a vállalat fejlesztői oldalán. Ez alapján januárban jön a Chrome 112-es verziója, aminek a fejlesztői és béta kiadásaiban már elkezdik teszt jelleggel kikapcsolni a korábbi verziós, vagyis a Manifest V2-es bővítmények támogatását. 2023 júniusától pedig, a Chrome 115-ös verziótól kezdve már élesben is megkezdik a támogatás megszüntetését. Ezek után várhatóan nem, vagy csak nagyon korlátozottan fognak működni a reklámblokkolók a Chrome böngészőben. 2024-ben pedig még tovább mennek, ugyanis teljesen eltávolítják az ilyen jellegű programokat a Chrome webes áruházából.

A Google törekvése egyáltalán nem meglepő, hiszen a világ egyik legnagyobb reklámcégéről van szó, amely óriási bevételtől esik el az különféle hirdetésblokkoló alkalmazások miatt.

Forrás: Google/napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Cookies