Back to top

Gondolta volna? Több súlyos betegség is diagnosztizálható a nyálból

Publikálva: 2020, január 19 - 10:38
Amikor a nyálvizsgálatra gondolunk, a legtöbbünknek először a krimisorozatok ugranak be, ahol a nyál DNS-ével találják meg a bűntett elkövetőjét. Pedig a nyálvizsgálat több súlyos betegség diagnosztizálásában segíthet.
Gondolta volna? Több súlyos betegség is diagnosztizálható a nyálból

A szervezetünk naponta 1,5-2 liter nyálat termel. Ez a váladék meglepően sokat elárulhat az egészségi állapotunkról, hiszen különböző fehérjéket, elektrolitokat, enzimeket, hormonokat, antitesteket és genetikai azonosító anyagokat is tartalmaz.

A nyáltesztnek számos előnye van, többek között olcsó, gyors, könnyen elvégezhető, a minta egyszerűen begyűjthető, és nincs hozzá szükség szakember közreműködésére, szemben a vérvétellel.

Azért is rendkívül hatékonynak tekinthető a nyálvizsgálat, mert többször egymás után is könnyedén megismételhető, vagyis a nyáltesztekkel egyszerűen követhetőek bizonyos időbeni változások (pl. a hormonszintváltozások).

Mely betegségek diagnosztizálásában segíthet a nyál?

Sjörgen-szindróma: A Sjörgen-szindróma autoimmun betegség, mely a nyál- és könnytermelés zavarival, bőrszárazsággal, krónikus köhögéssel, ízületi fájdalmakkal és egyéb problémákkal jár együtt. A diagnosztizálása jelenleg nehézkes és hosszadalmas, ezen azonban változtathat a nyálvizsgálat. A Sjörgen-szindrómára ugyanis számos, a nyálban kimutatható biomarker és protein utalhat.

Szív- és érrendszeri betegségek: A kardiovaszkuláris problémák a világon mindenütt a vezető halálokok közé tartoznak. A betegségek gyakori jellegzetessége, hogy az érfalakon ún. plakkok alakulnak ki, ezek pedig többek között az erek falának rugalmatlanságához, a vér útjának leszűküléséhez, a vérerek falában kialakuló mikroszkopikus gyulladásokhoz vezetnek. A szervezetben lévő gyulladásokra utal nyálban is kimutatható C-reaktív protein (CRP). A szívbetegek nyálában szignifikánsan magasabb ennek a vegyületnek az aránya, mint az egészséges emberekében.

Daganatos betegségek: A legújabb kutatási eredmények szerint három olyan daganatos betegség van, melyekre a nyálban található biomarkerek is utalnak. A hasnyálmirigyrák, az emlőrák és a szájüregi daganatok korai diagnosztizálásában lehet nagy szerepe a nyálvizsgálatnak, különösen azokban az esetekben, amelyekben az érintettnek nincsenek tünetei. Kutatások szerint a nyálvizsgálat pontosabb eredményt nyújthat a vérvizsgálatnál.

Ínybetegségek: Furcsának tűnhet a nyálvizsgálat szükségessége az ínybetegségek megállapításában, hiszen ehhez elég lehet alaposabban szemügyre venni a szájüreget. Azonban a tünetek általában csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már súlyosabb, előrehaladottabb stádiumában van. A nyálvizsgálattal a betegség korai szűrésére van lehetőség, így a kezelés is korábban kezdhető meg, vagyis a gyógyulásnak is nagyobb az esélye. A szakemberek szerint nemcsak bizonyos, az ínybetegségekre utaló biomarkereket lehet vizsgálni a nyálból, hanem olyan kórokozók meglétét és szintjét, melyek közvetetten járulnak hozzá az ínyproblémák kialakulásához.

Hormonális zavarok: A nyál vizsgálatával a férfi és a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron stb.) szintje egyaránt vizsgálható. Ez segíthet például a menstruációs problémák, a PCOS, a meddőség, a hypogonadizmus („férfiklimax”) diagnosztizálásában. Mivel a nyálvizsgálat könnyen és egyszerűen elvégezhető, akár naponta többször is, megfigyelhetőek vele a női menstruációs ciklus hormonális változásai, vagy ellenőrizhető a hormonpótló terápia eredményessége.

Nyálvizsgálat és pszichológia

A nyáltesztek egyik érdekes alkalmazási területe a pszichológia és viselkedéstudomány.

A nyálból ugyanis egyszerűen megállapítható a vizsgált egyén szervezetének kortizol- és alfa amiláz-szintje. Mindkét vegyület a stresszel van összefüggésben, vagyis minél stresszesebb, feszültebb állapotban van valaki, annál magasabb a nyálában ezen anyagoknak a koncentrációja.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies