Jelenlegi hely

Gloria Victis – tisztelet az 1956-os hősök előtt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 25 - 12:06 | Oktatás
Október 22-én Budapestre látogattak a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai, hogy tiszteletüket tegyék az 56-os hősök előtt, ezzel is erősítve a magyarságtudatot határon innen és túl.
Gloria Victis – tisztelet az 1956-os hősök előtt

A kora reggeli órákban érkeztünk a magyar fővárosba, ahol a Rákóczi Szövetség szervezésének köszönhetően egy dunai hajózáson vettünk részt több száz határon túli fiatallal együtt. A finom ebédet a Kis Kata zenekar koncertje kísérte, mellyel még inkább erősítették a Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban élő magyar fiatalok kapcsolatait, hisz a népdalcsokor, mellyel az együttes készült, épp az elcsatolt országrészek magyarságát szólította meg.

A kellemes kikapcsolódás után kezdetét vette az ünnepi programsorozat, felidéztük a forradalom megrendítő pillanatait, néma csendben hallgattuk végig a beszédeket az iskola épülete előtt. Diákjaink a Műszaki Egyetem elől indultak a fáklyás menettel egészen a Bem téri szoborig. A koszorúzás a kora esti órákban zajlott, óriási érdeklődés övezte ezeket a pillanatokat, így a város nem csak fényben, de emlékekben is tündökölt.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek az ismételt lehetőséget!

Rajkovics Haizok Melinda, az iskola pedagógusa