Jelenlegi hely

Gazdasági kilátások 2018-ban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 7 - 11:23 | Színes
A munkaerőpiacot az idén is a krónikus munkaerőhiány fogja jellemezni, ezért a képzett munkaerőért harcolni fognak egymással a cégek.
Gazdasági kilátások 2018-ban

Továbbra is munkaerőhiány lesz a személyautógyáraknál, a logisztikai központokban, a közlekedésben, vagy akár a postai szolgáltatásokban. Ebből a helyzetből főleg az alkalmazottak profitálhatnak, s még az is lehet, hogy az idei év az egyik legnagyobb béremelést hozza el számukra.

A bruttó átlagfizetés az ország történetében először átlépheti az ezer eurót. A nettó bérek átlagosan 5 százalékkal fognak emelkedni. Figyelembe véve a 2 százalékos inflációt, 2018-ban a reálbérek 3,2 százalékkal emelkedhetnek.

A Nemzeti Bank 4,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, s a múlt évi GDP-növekedést pedig 3,4 százalékra módosította. A nemzetgazdaságra vonatkozó legnagyobb kockázatot a német gazdaság esetleges lassulása jelenti, ugyanis a legutóbbi elemzések szerint Szlovákia legnagyobb kereskedelmi partnerének fejlődése az elmúlt években túlságosan felgyorsult.

A szlovákiai munkaerőpiacon még több új munkalehetőség jön létre, s optimális esetben a munkanélküliségi ráta 5 százalék alá süllyedhet. A hiányzó munkaerő miatt minden negyedik újonnan létrejövő munkahelyet külföldi munkás fog betölteni, már jelenleg is mintegy 50 ezer külföldi dolgozik hazánkban.
Jelentősen emelkedik az idén a minimálbér, a jelenlegi 435 euróról 480 euróra. Alacsonyabb bérért jelenleg több mint 100 ezren dolgoznak Szlovákiában, ők a januári nettó fizetésükhöz 35 eurót kapnak pluszba.

Januártól már érvénybe lép néhány intézkedés a kormány szociális csomagjába foglaltak közül. Havonta átlagosan 8,40 euróval emelkednek a nyugdíjak. Nem kell járulékot fizetni azoknak a dolgozó nyugdíjasoknak, akiknek a havi keresete nem haladja meg a 200 eurót. A vállalkozók márciusban érezhetik meg a 60 százalékra emelt átalánykiadásokat, s az adójukon és a járulékfizetésen így akár több ezer eurót spórolhatnak meg.

Az év elejétől a bérük 4,8 százalékos emelésével 153 ezer foglalkoztatott számolhat és mintegy 38,5 ezren a közszférában dolgozók közül. Viszont nem számolhatnak emeléssel a pedagógusok, akik nem írták alá, hogy nem fognak sztrájkolni, azonban az ő bérük tavaly szeptemberben 6 százalékkal emelkedett.

A cégek részére megszűnik a leggyengébben kereső dolgozók utáni járulékkedvezmény, akiket viszont a változás nem fog érinteni, továbbra is csökkentett járulékot fognak fizetni bruttó 557 euró bérig.

Májustól több fizetést kapnak az éjszakai, hétvégi és az ünnepek alatti műszakokban dolgozók. Ennek részleteiről még jelenleg is folynak az egyeztetések.
Júniusban és decemberben először kerül kifizetésre a 13. és a 14. bér, melyet mentesítenek a járulék- és az adófizetés alól.

A Nemzeti Bank szigorított a fogyasztói és a jelzáloghitelek folyósításának feltételein. Az idén minden gond nélkül hitelhez csak az átlagon felül keresők és azok juthatnak, akiknek nincs tartozásuk. A jelzáloghitel kamatai idén is rekordszinten alacsonyak lesznek. Az érdeklődők akár 1,2 százalékos kamattal is gond nélkül juthatnak majd hitelhez. Feltehetően a szigorúbb feltételek miatt csökken az ingatlanok iránti kereslet, s alacsonyabbak lesznek az ingatlanárak, ezzel párhuzamosan a bankokban elhelyezett betétek után legfeljebb egyszázalékos értékemelkedéssel számolhat az ügyfél.

A jövedelemadóról szóló törvénybe bekerült a gyógyturizmus támogatása, így az adóalapból 50 eurót lehet majd leírni erre a célra. Kétgyermekes család esetében a gyógyfürdő igénybevétele után az egyik szülő 200 euróval csökkentheti az adóalapját, ami 38 euróval csökkentheti az adóra költött pénzét. Előreláthatólag 2018-ban 60 ezren élnek majd ezzel a lehetőséggel. A gyógyfürdők tulajdonosainak viszont kedveznek az újonnan bevezetett értékcsökkenés utáni leírások.

A cégek a 2018-as kiadásaikba bizonyos feltételek mellett beleszámíthatják a dolgozók utaztatásával kapcsolatos összes költséget. Ezenkívül idén már bevezetésre került az úgynevezett patent boksz rendszer, mellyel a magasabb hozzáadott értékű termelést és a magasan képzett munkaerő foglalkoztatását szeretnék fellendíteni. Szintén a tudományt és a kutatást támogatja az úgynevezett szuperleírás, amely 25 százalékról 100 százalékra emelkedett, ennek köszönhetően a cégek minden tudományra költött 1 euró után 2 euró költségkiadást számolhatnak el.

A kereskedelmi jegyzékben nyilvántartott jogi személyek már elektronikusan kötelesek lebonyolítani a kommunikációjukat a pénzügyőrséggel. A múlt év utolsó napjaiban több mint 1700 ügyfél kereste meg a pénzügyőrség ügyfélszolgálatát ezzel kapcsolatban.

Az elmúlt három hétben a pénzügyőrség portálján 14 ezren regisztráltak a várt 60 ezer helyett. Az ügyfelek többsége az utolsó pillanatra hagyja az ezzel kapcsolatos teendők intézését. Január elsejétől a kereskedelmi jegyzékben nyilvántartott jogi személyek, amennyiben valamilyen beadványt kívánnak eljuttatni a pénzügyőrséghez, azt már csak elektronikusan tehetik meg, ehhez azonban regisztrálniuk kell a pénzügyőrség portálján.

A pénzügyőrség nyomatékosan felhívja a jogi személyek figyelmét, hogy ne halogassák az online regisztrációt, tegyék meg azt minél hamarabb, amennyiben bármilyen dokumentumot kívánnak eljuttatni a pénzügyőrségre 2018-ban. Közeleg január 31-e, a gépjárműadó bevallásának a határideje, s amennyiben a jogi személy az adóbevallását papíron nyújtja be, a pénzügyőrség azt nem fogadhatja el.

A regisztrációval kapcsolatos információk megtalálhatók a pénzügyőrség portálján, ahol a szöveges magyarázaton kívül videofelvételen is bemutatják a szükséges eljárást, s válaszokat adnak a leggyakoribb kérdésekre.

Forrás: gazdasag.sk

Címkék: gazdaság, ekonomika