Jelenlegi hely

Gaál Mária magyar-testnevelés szakos tanárnő emlékére

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, december 4 - 23:01 | Hírek
Gaál Mária tanárnő nem is olyan rég még szűk családi körben ünnepelte születésnapját, majd alig egy hét múlva 2020. november 23-án értesültünk arról, hogy a volt dunaszerdahelyi Mezőgazdasági Szakközépiskola népszerű magyar-testnevelés szakos nyugalmazott tanárnője örökre távozott a földi világból.
Gaál Mária magyar-testnevelés szakos tanárnő emlékére

Szakközépiskolások százait érettségiztette magyar nyelvből és irodalomból és készítette fel diákjait testnevelési versenyekre. Energiája és türelme kifogyhatatlan volt egész pedagógiai pályafutása során. Csodálni való életkedve volt, sosem láttuk őt bosszúsan, szomorúan, ezért szerettünk a társaságában lenni. Kevesen tudták Mikszáthot úgy tanítani, mint Ő. Még 30 év távlatából is fülemben visszhangoznak magyar irodalomból érettségi vizsgákon diákjainak feltett kérdései, melyekre mindig nyilvánvalók voltak a helyes válaszok. Ebben rejlett emberi nagysága, ezért is szerették diákjai. Minden negyedik évben új osztályoknak volt az osztályfőnöke, 1970-ben kapta az első osztályfőnöki megbízatást. Szinte valamennyi tanulóját név szerint ismerte és évek múlva is emlékezett a nevükre. Nagyon szoros kapcsolatot tartott fenn az 1974-ben érettségizett osztályával, mondhatni élete végéig.

Gaál Máriának élete volt az iskola. Amikor nyugdíjazták, nehezen viselte, hiányzott neki az iskolai élet, a tanári munka, a diákok…

Ezért szívesen vállalt nyugdíjba vonulása után is több éven át tanítást a volt dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21. Szakközépiskolában. Életből merített megtörtént humoros elbeszéléseivel iskolai szünetekben gyakran megnevettetett bennünket.

Gaál Mária tanárnő egy érdekes, utánozhatatlan színt hozott a magyar szakközépiskolák oktatásába. Emberies magatartása, lénye pótolhatatlan. Örök távozásával nagy űrt hagyott maga után.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Molnár Ilona