Back to top

Füvön, járdán, kerékpárúton...

Publikálva: 2019, február 28 - 07:06
Az elmúlt néhány év, évtized alatt szinte a feje tetejére állt a világ: felgyorsultak az események, és egyre több, korábban elérhetetlennek tűnő dolog ma már egyszerű realitás. Egy mindannyiunk számára érezhető példánál maradva: bizonyára mindenki maga is megtapasztalta, hogy tágabb régiónk autóállománya milyen hatalmas intenzitással duzzadt fel olyannyira, hogy ma már inkább azon csodálkozunk, ha valaki gyalogosan, netán kerékpárral közlekedik a városban.
Füvön, járdán, kerékpárúton...

Ha elugrunk valamint intézni, akkor biztos, hogy kocsiba ülünk. Ha csak a sarki élelmiszerbe ugrunk le két kifliért, akkor oda is természetesen autóval érkezünk, s iparkodunk lehetőleg a bolt mellé parkolni. És persze mindannyian láttuk és tapasztaltuk már, hogy bizony vannak olyanok is, akik szinte a bolt ajtaja elé gurulnak, már-már elállva a ki- és bejárást, mert azt a két lépésnyi távolságot is restek megtenni. 

Persze huszonegyedik századunkban azon sem csodálkozunk, hogy a jólét, s a kényelem okán nem hogy csupán egy, de több autót is birtokol a családok jelentős hányada. 
És amiből sok, és egyre több van, az előbb-utóbb nehézségeket, problémákat is szül – természetes tehát, hogy a rengeteg autó, s azok parkoltatása egy régió, egy város életében is jelentős feladatok elé állítja annak vezetését. 

Mindenekelőtt tegyük a szívünkre a kezünket, és ismerjük el – így vagy úgy megfogalmazott véleményünket is akár szem előtt tartva –, hogy a folyamatosan növekvő parkolóhely-igényeket településeink nagy többsége nem éppen könnyen tudja kielégíteni. 

Ezt tudva azért jó néha felállnunk arra a képzeletbeli magaslatra is, hogy távolabbra is lássunk: nem egyedi problémáról, nem „dunaszerdahelyi” specifikumról van szó. Ha ugyanis jól körbenézünk, azt tapasztaljuk, hogy a közelebbi és távolabbi (szegényebb vagy gazdagabb, szinte mindegy) önkormányzatoknak is sok fejtörést okoz a parkolás kérdésköre. De utazhatunk akár messzebb is – ahol sok az autó, bizony, sok velük a gond is. 

Minthogy elég összetett kérdésről van szó (ami azért olyan is, mint a foci: mindenki „ért hozzá”), azért is fontos megjegyezni, hogy magát a parkolást Szlovákiában törvény szabályozza (a 2009/8. számú), amely törvénnyel összhangban hozta meg a képviselő-testület legutóbbi ülésén (teljesen egyhangúlag, ellenszavazat nélkül) azt a kötelező érvényű rendeletét, amelyet a díjköteles ideiglenes parkolás kapcsán született.

Ennek a rendeletnek a pontos részleteivel, a városi hűségkártyát használók kedvezményeivel, azzal, hogy miképp lehet enyhíti a parkolási gondokat, szeretnénk foglalkozni.
Szeretnénk azt az ebben érintettek, illetve szakértők megszólításával körbejárni valamelyest – tudatában, hogy annak csak egy részét sikerül majd úgyis bejárnunk, de reményeink szerint azokkal olvasóinkat fogjuk majd gazdagítani. 

Következő írásunk szombaton jelenik meg!

Ezt már olvasta?

Címkék: parkolás
Cookies