Back to top

Fontos információ az ingatlan-tulajdonosoknak

Publikálva: 2017, január 10 - 15:07
A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy ingatlanadó-bevallást kell beadniuk 2017. január 31-ig annak az ingatlantulajdonosnak, akinek 2016-ban ingatlan került a birtokába, vagy ingatlant adott el. Ez a kötelezettség tehát azokra vonatkozik,, akik 2016-ban ingatlant adtak el, vettek, örököltek, kollaudáltak, vagy megkapták a jogerős építkezési engedélyt.
Fontos információ az ingatlan-tulajdonosoknak

Minden ilyen jellegű vagyonátruházást az új esztendő januárjának végéig kell bejelenteni a városházán, mert ez alapján vetik ki az ingatlanadót 2017-ben. A Városi Hivatal adó- és illetékügyi alosztálya arra kéri az érintetteket, hogy január végéig  szíveskedjenek leadni az adóbevallást. A törvény értelmében  e kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén az ingatlan-tulajdonost bírság megfizetésére kötelezhetik.

Felhívjuk a figyelmet egy további fontos körülményre is. Annak is bejelentési kötelezettsége van, aki 2016-ban lakcímet változtatott, hogy a hivatal kézbesíttethesse az ingatlanadó és a szemétdíj kivetésére vonatkozó határozatokat.  A lakcímváltozás bejelentésével megelőzhető sok végrehajtás (exekúció). Ha ez nem történik meg, akkor a Városi Hivatal illetékes pénzügyi osztálya az ingatlanadó-bevallásban feltüntetett, tehát a már nem aktuális címre  postázza  az adó kivetésére vonatkozó határozatokat, amit az adóköteles személy, mivel elköltözött,  nem tud átvenni. A törvény értelmében ha 14 napig nem veszi át a postán elhelyezett ajánlott levelet, a küldemény kézbesítettnek minősül.  Az adóbefizetés elmaradása esetén a hivatal elindítja a végrehajtást, ami viszont az adóköteles személy szempontjából jelentős többletköltséggel jár. Ezután a Városi Hivatal már nem tudja figyelembe venni az utólagos arra vonatkozó reklamációkat, hogy nem tudták átvenni a küldeményt.  Ezért fontos lakcímváltozás esetén az új címet feltétlenül előzetesen bejelenteni a város adónyilvántartási alosztályainál is.

Bővebb információk: az 590 39 50, 0915 702 725 és a 0918 607 319 telefonszámokon.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies