Back to top

Fontos a gyerekek rendszeres testmozgása

Publikálva: 2021, július 1 - 09:05
Városszerte rekonstruálják a játszótereket, és építik az újabbakat. Erről, ennek folyamatáról kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
Fontos a gyerekek rendszeres testmozgása

„Városunk vezetése számára kiemelt fontosságú a legkisebbek és a fiatalok sportolása, az iskoláskorú gyermekek rendszeres testmozgása – emiatt is építettük ki korábban az egyes alapiskolák melletti futópályákat. Ezeket a sportlétesítményeket aztán a járványhelyzet idején nagyon sokan ki tudták használni, több korosztály részéről is. A kültéri sportolás engedélyezésekor sokaknak kínáltak ugyanis lehetőséget a futásra, szabadtéri sportolásra. Emellett úgy gondoljuk, a gyerekek ezeken a sportpályákon hasznosabban tölthetik el az idejüket, mint például odahaza a számítógépek előtt.

A jelenlegi időszakban pedig az óvodás korú gyerekekre gondolva a játszóterek fejlesztése, korszerűsítése és újabbak kialakítása lett fontos szempontunk. A költségvetésben megfelelő összegeket különítettünk el, hogy a meglévő játszótereket korszerűsítsük, felújítsuk, illetve új helyeken létesíthessünk újabbakat. Tesszük ezt annak okán, hogy az ovis korosztály is megfelelő, minőségi módon tölthesse el szabadidejét, illetve már maguk a játékelemek is  fejlesszék a gyerekek azon mozgásos készségeit, képességeit, amelyek ebben a korban elengedhetetlenek. Reméljük emellett, hogy a szülők számára is biztosíthatunk olyan újdonságokat, amelyet szívesen kipróbálnak majd a gyermekeikkel.

Fontosnak tartjuk új helyen a központi játszóterek létesítését, de a meglévő régebbieket is korszerűsíteni szeretnénk, illetve megcéloztuk azt is, hogy kültéri fitnessz elemek is kikerüljenek egy-egy lakótelepre. Természetesen ahol a lakosok ezt nem kérték, onnan máshová csoportosítottuk át ezeket a kültéri sportolásra alkalmas elemeket.

Amellett pedig, hogy biztosítani szeretnénk minél több lehetőségét a jó levegőn történő mozgásnak és sportolásnak, fontos szempont volt az is, hogy ezek a játszóterek, kültéri fitnessz elemek biztonságosak legyenek, és nem utolsó sorban az uniós szabályoknak is megfeleljenek.

Magyarán mi mindenképpen el szerettük volna kerülni számos más olyan önkormányzat példáját, akik inkább lezárták vagy megszüntették a játszótereiket, semmint felújították volna azokat.

Dunaszerdahelyen ebben az évben a közterületeken lévő játszótereket újítottuk vagy újítjuk meg, míg tavaly az óvodák játszóterei gazdagodtak újabb játékelemekkel. Ám azzokkal sem szeretnék megállni, azokat is tovább szeretnék fejleszteni, terítéken van tehát az óvodai játszóterek bővítése, korszerűsítése. Köszönettel tartozunk több szülői szövetségnek is, akik hasznos és segítő partnerei ebben a városnak. Mindannyiunk közös célja ugyanis, hogy a gyerekeknek még több lehetőséget kínáljunk a mozgásra, a szabadidő hasznos és biztonságos eltöltésére, illetve egyfajta kreatív látványosságot, újdonságot, újszerű szórakozást adva a legkisebbeknek.

Mindannyian tudjuk, hogy a város területén lévő öregebb játszóterek karbantartása nehezebb, mindenesetre igyekszünk, hogy ez a munka folyamatos legyen, s folytatódjanak a korszerűsítések. Azt szeretnénk, ha a lakótelepeken szép, központi játszóterek épülnének ki, amelyeket könnyebb megőrizni, másrészt a karbantartásuk sem körülményes.

El kell mondanom, arra is odafigyelünk, hogy a játszóterek ne olyan helyekre kerüljenek, ahol zavarhatnák a lakókat – ezért az újabb játszóterek kialakításakor figyelembe vesszük a lakossági igényeket, megkérdezzük a lakóbizalmikat, egyeztetünk a lakosokkal. Ezzel párhuzamosan pedig keressük azokat a helyeket, ahol fás, árnyékos területek biztosítanák, hogy az ott játszó gyerekek ne legyenek kitéve az erős napsugárzásnak.”

Ezt már olvasta?

Cookies