Back to top

Fontos az onkológiai szűrés – életet menthet!

Publikálva: 2022, november 29 - 05:33
Szlovákiában évente csaknem 40 000 embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést. A leggyakoribb onkológiai betegség nőknél a melldaganat, a vastagbél- és végbéldaganat, valamint a méhnyakrák. Férfiaknál a prosztatarák, a vastagbél- és végbéldaganat és a tüdőrák a legelterjedtebb. Sokat tehetünk e betegségek ellen megelőzéssel. A Rákellenes Liga ajánlása: „Vizsgáltassa ki magát!”
Fontos az onkológiai szűrés – életet menthet!

A Dôvera egészségbiztosító csatlakozik e felhíváshoz, és onkológiai szűrésre hívja biztosítottjait.

Elsődleges megelőzés

Egészséges életmód

Az Európai Rákellenes Kódex modern tudományos ismeretekkel alátámasztott 12 ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan tudjuk egészséges életmóddal és bizonyos szabályok tudatos betartásával megelőzni e súlyos betegséget.

Önvizsgálat

A Rákellenes Liga összegyűjtötte az önvizsgálathoz, valamint a nőket és a férfiakat érintő gyakori onkológiai betegségek megelőzéséhez szükséges információkat. Létezik ugyanis egy gyors és ingyenes módja annak, hogyan előzzük meg az előrehaladott rák kialakulását. A mellek és a herék önvizsgálatához kidolgozott szöveges és ÚJ videó útmutatót ITT találja (az oldal szlovák nyelvű).

Az onkológiai betegségek elsődleges megelőzése keretében a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok közötti időszakban akár az előrehaladott tüdőrák vagy bőrrák tüneteit is felfedezhetjük.

Másodlagos megelőzés

Szűrővizsgálatok

Mindannyian felelősek vagyunk a saját egészségünkért, és rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel sokat tehetünk érte. Mire vagyunk jogosultak a szűrővizsgálatok keretében életkorunk és nemünk alapján?

Onkológiai szűrések

A SZK Egészségügyi Minisztériuma az egészségbiztosítókkal és a Nemzeti Onkológiai Intézettel közösen onkológiai szűrővizsgálatokat, ún. „onkokontrollt” indított. Ezek a megelőző szűrővizsgálatok szkríning programokként is ismertek, és olyan onkológiai betegségek, mint a vastagbélrák, mellrák, méhnyakrák időben történő felismerésére irányulnak.

Az onkokontroll keretében az egészségbiztosítók szűrővizsgálatra hívják biztosítottjaikat az illetékes szakorvoshoz. A vizsgálat célja, hogy ellenőrizze az egészségi állapotot, és még korai fázisban feltárja az esetleges daganatos megbetegedést, amikor az még kezelhető és gyógyítható. Ha ilyen vizsgálatra meghívót kap a biztosítójától, kérjük, vegyen részt a szűrővizsgálaton. További információkat az onkokontrollról ITT olvashat.

További információk a daganatos betegségek megelőzéséről és a Rákellenes Liga tevékenységéről: www.lpr.sk, a liga segítségnyújtó központjaiban Pozsonyban, Turócszentmártonban (Martin) és Kassán, valamint az év folyamán szervezett alkalmi eseményeken a liga standjain.

A daganatos betegségek gyógyításával és megelőzésével kapcsolatos szakmai kiadványok ingyenesen online letölthetők és megrendelhetők.

Rákellenes Liga ingyenes onkológiai tanácsadása telefonon és e-mailben: 0800 11 88 11 vagy poradna [at] lpr.sk (poradna [at] lpr.sk.)

Ne becsülje alá az onkológiai szűrővizsgálatokat! Továbbiak az www.onkokontrola.sk honlapon.

(Dôvera.sk/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies