Back to top

Folytatódik az okostelefon-piac hanyatlása

Publikálva: 2022, július 7 - 10:29
A Counterpoint Research piackutató cég legutóbbi kutatása szerint idén májusban összesen 96 millió okostelefont adtak el globálisan. Ez 4 százalékos csökkenést jelent áprilishoz viszonyítva, illetve 10 százalékos zuhanást a 2021. májusi állapotokhoz képest. Ilyen számok mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy az okostelefonos-piac hanyatlása tovább folytatódik.
Folytatódik az okostelefon-piac hanyatlása

Idén májusban volt másodszor az elmúlt 10 év során, hogy az eladott okostelefonok számára 100 millió alá zuhant volna globális szinten egy hónapban. Továbbá a májusi a második egymást követő hónap, amelyben havi szinten csökkennek az eladások, ha viszont az éves szintű csökkenést nézzük akkor pedig sorban a tizenegyedik.

Hiába volt 2020-ban egy erőteljes fellendülés a koronavírus-járvány első hullámait követően, az okostelefon eladások mégsem tudtak visszaállni a pandémia előtti szintre. Az akkor kezdődő alkatrész-ellátási gondok azóta sajnos állandósultak, habár jelenleg a Kínában újra tomboló járvány, ezáltal a helyi gyárak termelésének lassulása, valamint az ukrán háborús válság és a vele párhuzamosan zajló infláció a legfőbb okai annak, amiért visszaesett az okostelefonok iránti kereslet.

A csökkenő kereslet következménye az, hogy a gyártók készleteket kezdenek felhalmozni eladatlan mobilokból, ami a második negyedévre vonatkozó eladási adatokban már számszerűleg is megmutatkozik. Ha emlékeztek, arról mi is írtunk, hogy a Samsung már most elég komoly eladatlan készleteken ül.

Hogy valami jót is mondjunk: a Counterpoint csapata szerint van fény az alagút végén, és az idei második félévben már javulni fog a helyzet, ahogyan a kínai manufaktúrák egyre jobban visszanyerik gyártói kapacitásukat. Remélhetőleg a háború is minél hamarabb véget fog érni a szomszédban, mert a béke nem csak az okostelefon-piacra, de nagyjából mindenre jótékony hatással volna…

Forrás: GSMArena / napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: mobil
Cookies