Back to top

Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság, élelmiszerre is kevesebbet költünk

Publikálva: 2023, március 23 - 06:00
Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság, továbbá kevesebbet költenek az emberek kultúrára, szórakozásra, sokan az üdülésről mondanak le.
Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság, élelmiszerre is kevesebbet költünk

A többség a tartalékait éli fel, igyekszik elkerülni a hitelfelvételt – derült ki a KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) társaság felméréséből, amely pénzügyi intézetek és cégek ügyfelekkel szembeni követeléseinek kezelésével foglalkozik.

A lakosság 65%-a főleg a ruhavásárláson spórol, arányuk 6%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. 54% kevesebbet jár vendéglátóhelyre, moziba, színházba, 53% kevesebbet költ utazásra és üdülésre.

„Logikus, hogy a lakosság nem a mindennapi szükségleteken kezdi a spórolást. Emellett a villany és a gáz árának emelkedése miatt sokan az energiaköltségeken igyekeznek takarékoskodni. Végső esetben korlátozzák például a gyerekek taníttatására, fejlődésére fordított összegeket, de már ennek mérlegelésére is vannak példák”

– közölte Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója.

Egyelőre a háztartások 2%-a igyekezett banki hitellel vagy a barátoktól kért kölcsönnel megoldani az anyagi problémáit, 25%-a a tartalékaihoz nyúlt.

Tavaly a lakosság 41%-a korlátozta az élelmiszervásárlást, a felmérés szerint idén már az 51%-a. 18%-a kevesebbet közlekedik autóval, inkább a tömegközlekedést választja.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies