Back to top

Főleg az online térben radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok

Publikálva: 2023, június 29 - 09:20
Radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok, és ez elsősorban az online térben megy végbe. Egyedi esetekről van szó, nem csoportok létrehozásáról, együttműködéséről – tájékoztatott a kormány biztonsági tanácsának ülése után Ódor Lajos kormányfő és Ivan Šimko belügyminiszter.
Főleg az online térben radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok

Ódor Lajos elmondása szerint a rendőrségnek már több iskolai incidenst sikerült megakadályoznia, de még éberebben kell figyelnie a helyzetet. Az iskolákkal való összehangoltabb, intenzív együttműködés fontosságát is hangsúlyozta, hogy csírájában lehessen elfojtani a veszélyes jelenségeket.

„Ezek a diákok többnyire a közösségi hálón radikalizálódtak. Vagy fizikai támadásokról van szó, de tudomásunk van fegyverrel elkövetett támadásokról is. Szerencsére áldozatok nélkül” – mondta Šimko.

Robbanóanyag előállítására is voltak kísérletek. Šimko szerint a közelmúltban körülbelül tíz ilyen eset volt. Hamran István országos rendőrfőkapitány felhívta a figyelmet, hogy az ifjúság radikalizálódásának okát gyakran a politikusok felelőtlen nyilatkozataiban kell keresni, akik megosztják a társadalmat, fokozzák a feszültséget és az agresszivitást.

„A fiatalok sokszor a politikai figyelem középpontjában levő személyek közül választanak példaképet, akik befolyásolják őket a beszédükkel” – tette hozzá. További probléma a nem megfelelő megelőző tevékenység az iskolákban.

„Előfordul, hogy a gyerekek az iskolai számítógépeken osztanak meg rendkívül toxikus tartalmakat, például terrorcselekmények felvételeit” – figyelmeztetett Hamran.

A belügyminiszter elmondta, az ifjúság radikalizálódása ellen hozott intézkedésekről az oktatási miniszterrel is egyeztet, koncepcionális mechanizmusokat keresnek, reméli, hogy a nyári vakáció alatt sikerül előrelépni. Elképzelhetőnek tartja, hogy rendőrök legyenek egyes iskolákban. További óvintézkedés, hogy minden iskola számára kijelölnek a legközelebbi rendőrőrsön egy olyan személyt, akit azonnal lehet riasztani.

A biztonsági tanács az oroszországi eseményekkel is foglalkozott, a kormányfő elmondta, Szlovákia és a lakosság biztonsága szempontjából egyelőre nem kockázatos a helyzet.

„Annak ellenére, hogy egyelőre stabilnak tartjuk a helyzetet, továbbra is érvényes, hogy nem javasoljuk állampolgárainknak az Oroszországba való utazást” – jelentette ki Ódor.

Martin Sklenár védelmi miniszter közölte, Szlovákiának is vannak információi arról, hogy mi mindent aknáztak alá Ukrajnában, beleértve a zaporizzsjai erőművet.

„Mi annyit tehetünk, hogy felelősségre szólítunk fel (…) A nemzetközi közösséget rendkívül nyugtalanítja a helyzet” – szögezte le.

Sklenár reméli, nem fenyeget komolyan annak veszélye, hogy felrobban az atomerőmű, és egy ilyen esemény alapjaiban változtatná meg az ukrajnai konfliktust. A biztonsági tanács az illegális migrációval is foglalkozott, Ódor szerint nyugodt a helyzet. Többségben olyan migránsok érkeznek, akik nem akarnak Szlovákiában maradni, folytatni akarják útjukat más országokba, Szlovákiára nézve nem jelentenek kockázati tényezőt.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies