Back to top

Fókuszban Csallóköz és Szigetköz vízellátása

Publikálva: 2023, január 19 - 07:03
A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal díszterme adott otthont az Insula Magna műhelybeszélgetésnek január 18-án, ahol az ünnepi köszöntőt dr. Hájos Zoltán polgármester, illetve dr. Fekete Dávid, Győr város képviselője, a Széchenyi István Egyetem docense tartotta.
Fókuszban Csallóköz és Szigetköz vízellátása

Az eseményre, amelynek a fő témája a Szigetközt és a Csallóközt érintő vízgazdálkodás, valamint az azzal összefüggő esetkörök voltak, több csallóközi település polgármestere is regisztrált.

A konferencia első előadója, Gombás Károly, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a vízgazdálkodási alapfejlesztés és hatásvizsgálatainak bemutatására törekedett. Mint elmondta, a jelenlegi árvízvédelmi rendszer távlati fenntartására nincs lehetőség, a már meglévő gátrendszer hosszútávon nem fejleszthető. Szlovák és magyar szakértői elemzéseknek köszönhetően azonban elkészült a térséget érintő revitalizációs terv, amely ötvenéves előrejelzéssel számol az Öreg-Duna meder és a Szigetköz-Csallóköz kétoldalú mellékágrendszer hosszútávú fejlesztésének megalapozásával. Az alapfejlesztés célja, hogy megfelelő vízbőség alakuljon ki a mellékágrendszereken, mindezt pedig többek között ökológiai modellezéssel, matematikai számításokkal és térinformatikai adatbázissal támasztják alá.

Ezt követően dr. Kozma Katalin, a Széchenyi István Egyetem docense mutatta be az Insula Magna stratégiáját, a stratégiai célok fejlesztését és annak célkitűzéseit. Beszámolójában kiemelte, hogy a stratégia megalkotásánál figyelemmel voltak a lakossági igényekre, a kommunikáció- és információ-áramlásra, a térségi infrastruktúra fejlődésére és annak kihasználatlan kapacitásaira. A turizmust külön kiemelt prioritásként kezelik a csallóközi együttműködéssel egyetemben.

Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítottak a fenntarthatóság, a megújuló képesség és a természetesség kulcsszavakra. Mindezt a környezet, a társadalom és a gazdaság nézőpontjából is vizsgálták, hiszen ezzel egy egymást segítő, támogató rendszer kialakítására van lehetőség.

Az Arrabona EGTC igazgatója, Németh Tamás Zoltán többek között a szervezet tapasztalatait, szolgáltatásait mutatta be, kitérve a Széchenyi István Egyetemmel való együttműködésükre.

Az Interreg VI-A Magyarország – Szlovákia Programról röviden dr. Herke Zoltán fejlesztési vezető (Arrabona EGTC) tájékoztatta az érdeklődőket, aki a már megvalósuló közös projektekről, a jövőben benyújtandó pályázatok beadásának módjáról, annak alanyi és tárgyi feltételeiről beszélt. Elmondta, hogy programnak több prioritási tengelye is van (zöld, szociális és intézményi együttműködés), egyben nyitottak az új tagok delegálására is.

Az érdeklődő tagtelepülések várhatóan 2023. március közepén ismerkedhetnek meg az új fejlesztései felhívásokkal, amelyeket érdemes figyelemmel követni.

Ivicze Zita

Ezt már olvasta?

Címkék: konferencia
Cookies