Back to top

Fokozódik a kánikula - az ország délnyugati részén hőségriasztás lesz érvényben

Publikálva: 2023, július 10 - 08:31
Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Szlovákia területét is eléri. Az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején a déli járásokban a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.
Fokozódik a kánikula - az ország délnyugati részén hőségriasztás lesz érvényben

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.

A Szlovák Hidrometeorológia Szolgálat (SHMÚ) az ország délnyugati területeire 12 és 18 óra között másodfokú hőségriasztást adott ki.

Figyelmeztetnek, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

A kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: hőség, nyár
Cookies