Back to top

Fociérzés objektíven keresztül

Publikálva: 2019, szeptember 4 - 22:31
Dunaszerdahely és a labdarúgás hosszú évek óta összetartozik, ezért is különleges ez a mostani kiállítás – mondta köszöntőjében Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője a Futball Kertész László objektívén keresztül című kiállítás megnyitóján.
Fociérzés objektíven keresztül

„Minden kiállítás esetén azt mondom, hogy ez egy kicsit más, mint a többi. De a maira igazán érvényes, hogy különleges kiállítás” – folytatta az igazgatónő. Az ünnepelt fotós mellett egy „csendesen” ünneplő is jelen volt, nevezetesen maga a Gallery Nova, mely az idén szeptemberben ünnepli létrejöttének tizedik évfordulóját.

Jana Svetlovská üdvözölte a kiállítás megnyitóján megjelenteket, külön kiemelve Karaffa Attilát, akit lelkes fotósként ismert meg, de ma alpolgármesterként is üdvözölhette, Hodossy Gyulát, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét, Takács Tímeát, a városi hivatal Közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztálya Kulturális, ifjúsági és sport ügyek önálló alosztályának vezetőjét, valamint a kiállítás kurátorát, Keppert Józsefet, a galántai fotóklub alapító tagját, tiszteletbeli elnökét.

A kiállító fotóst a jelenlévőknek nem kellett bemutatni, hiszen sokszor sokan láttuk már csodálatos képeit. Laci gyermekkorától foglalkozik a fotózással, sok mindent fényképezett, de elmondása szerint a focipálya szélére csupán a véletlen vitte. Annak hangulata azonban olyannyira megfogta, hogy azóta sem engedte el, és az élete részévé vált – ennek bizonyítékát láthatjuk a Gallery Nova falain. „Kertész Laci érzékeny szeme és objektívje a foci legérdekesebb, legszebb pillanatait mutatja meg a nézőknek ezeken a képeken” – emelte ki Jana Svetlovská.

Keppert József megnyitójában hangsúlyozta, mindig élvezi a találkozást a fotózás szerelmeseivel. Laci munkájában pedig külön értékeli, hogy nem könnyű témát választott fotóihoz, ezért is örült a kurátori felkérésnek. „Laci kiment a futballpályára, és szerencsénkre megragadt a felejthetetlen hangulat bűvöletében. Képei igényes képszerkesztésről tanúskodnak” – mondta a kiállítás kurátora.

Kertész László megköszönte a nagyszámú közönség érdeklődését, majd az emeleti kiállítóhelyiségbe invitálta a nézőket, meglepetésként ugyanis a „civil” foglalkozását csatarendbe állítva, a pixBOX-ot segítségül híva állított emléket a látogatóknak.

Kérdésünkre a kiállító fotós elmondta, több mint 40 képet válogatott ki a futball világából a mostani kiállításához. A felvételek nemcsak a hazai csapatról készültek, a válogatásba kerültek fényképek mindenhonnan, amerre az utóbbi időben járt. Mint Kertész Laci elmondta, fő szempontja az volt, hogy olyan fotók kerüljenek a falakra, amelyek a legtöbb érzést sugározzák, a leginkább adják vissza a „fociérzést”.

A megnyitót Kázmér Réka zenei betétje tette még kedvesebbé.

A felejthetetlen élményt nyújtó kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg a Csallóközi Népművelési Központ Gallery Nova kiállítótermeiben.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?