Back to top

Filip Mónika államtitkár a kötelező óvodalátogatásról

Publikálva: 2020, augusztus 8 - 12:00
Jövő január 1-jétől érvénybe lép a kötelező óvodalátogatásról szóló jogszabály, ám az oktatási minisztérium tisztában van azzal, hogy nincs minden óvodában elegendő férőhely – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjúban Filip Mónika, az oktatási minisztérium államtitkára.
Filip Mónika államtitkár a kötelező óvodalátogatásról

A minisztérium jelenleg vizsgálja az óvodák kapacitását. „Nem kezdeményeztük a jogszabály érvénybe lépésének elhalasztását, továbbra is érvényes, hogy 2021. január 1-jétől kötelező lesz az ötéves gyerekek számára az óvodalátogatás. Tisztában vagyunk vele, hogy nincs mindenhol elég férőhely” – jegyezte meg Filip Mónika. Hozzátette, hogy az oktatási minisztérium elemzi a helyzetet. „Az anyagi lehetőségekhez képest a tárca dolgozik a megoldáson” – magyarázta az államtitkár.

Elismerte, lehet, hogy néhány önkormányzat csak a fiatalabb gyerekek rovására tudja elhelyezni az ötéveseket az óvodákban.

„Ez a probléma is felmerülhet” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy az újabb óvodai férőhelyek kiépítéséhez az oktatási minisztérium és az önkormányzatok közötti együttműködésre van szükség.

„Az Európai Bizottság a szegregáció elkerülésére való figyelmeztetés részeként elvárja, hogy bevezessük az ötéves kortól kötelező óvodalátogatást” – mondta Filip Mónika. Rámutatott, hogy néhány országban, például a szomszédos Magyarországon már hároméves kortól kötelező óvodába íratni a gyerekeket.

forrás: felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: óvodák
Cookies