Back to top

Fészek Alapítvány – pénzügyi alapok révén segít az önkormányzat

Publikálva: 2021, szeptember 2 - 06:00
Dunaszerdahely város önkormányzata a Nadácia Hniezdo – Fészek Alapítványon keresztül is támogatja oly módon a lakosságot, hogy a fiatal családok városban tartását, illetve lakáshelyzetük javítását pénzügyi alapokkal ösztönzi. Az alapítvány működéséről – amelyről részletesen a http://hniezdo.dunstreda.sk/ oldalukon is olvashatnak – kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Fészek Alapítvány – pénzügyi alapok révén segít az önkormányzat

Annak ellenére, hogy többször is beszéltünk róla, még nem elegen tudnak a Fészek Alapítvány munkájáról.

De kezdjük az elején. Dunaszerdahely város önkormányzata összhangban a helyi fejlesztési illetékről szóló 2015. évi törvénnyel, lényegében öt év késleltetéssel 2020. január 1-jével bevezette az új adónemet. Ez településünkön 60 m2-t meghaladó lakóépületeknél négyzetméterenként 30 eurót, míg az ipari és egyéb épületnél négyzetméterenként 10 eurót tesz ki.

Maga a bevezetett adónem két célt is szolgált. Egyrészt szeretné az önkormányzat lassítani azt az erőteljes, főleg Pozsony irányából érkező, olcsó ingatlant kereső betelepülési hullámot, amely lassan a kisvárosból nagy alvóvárossá alakítaná településünket. Köztudott ugyanis, hogy az R7-es autópálya megépítése után nagyobb az igény akár Pozsonyból is leköltözni Dunaszerdahelyre…

Másrészt a fejlesztési adóként befizetett pénzt a város csakis új beruházásokra használhatja fel. A törvényi szabályozás értelmében nem lehet bérekre vagy akár a városi intézmények működtetésére, de még renoválásra vagy korszerűsítésre sem elkölteni azt.

Mivel a törvény nem engedi sem a negatív, sem a pozitív diszkriminációt, az adót és az illetéket természetesen mindenkinek egyformán be kell fizetnie, nem lehet kivételezés. 

Az egyes alapok célja tehát azon családok támogatása, akik dunaszerdahelyi családokat is, akik új lakást vagy családi házat építettek városunkban, vagy akik ingatlant vásárolnak lakhatás céljára, állandó lakhellyel rendelkeznek és több éven keresztül Dunaszerdahelyen is fognak élni, és itt is fizetik majd az adójukat.

Kerestük ezért az őket segítő megoldást, így hoztuk létre a Fészek Alapítványt, s az azon belüli három pénzügyi alapot, a Fészekrakó, az Otthonteremtő, valamit az Újszülöttek Pénzügyi Alapot.

A Fészekrakó Pénzügyi Alapnál a támogatás olyan új építésű lakóépületekre (családi ház, lakásokra) vonatkozik, amelyek jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkeznek. Ezekre írásos kérelemmel lehet igényelni a támogatást. Ez családi ház esetében 20 euró minden m2 lakóterületre (a hűségkártyával rendelkezőknél az összeg 30 euróra is növelhető), lakás esetében pedig 15 euró minden m2 lakóterületre. Mindez kérvényezhető az állandó lakhelyre való bejelentkezéstől számított 18 hónap után, de legfeljebb 5 éven belül.

Az Otthonteremtő Pénzügyi Alapnál hasonló a helyzet, csak itt az Alap a régebbi épületekre biztosít támogatást. A mindkét alaptól kérhető támogatás pontos részletei a http://hniezdo.dunstreda.sk/ oldalukon érhetők el.

Az Újszülöttek Pénzügyi Alap pedig a fiatal kisbabás párokat segíti. Itt az újszülöttek támogatása egyszeri, gyermekenkénti 100 euró. Ezt is a dunaszerdahelyi lakosok kérhetik, vagyis a Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkező gyermek vér szerinti anyja vagy apja, örökbefogadó szülője vagy gyámja, akinek érvényes Dunaszerdahelyi Hűségkártyája van.

Kérem tehát, hogy figyelmesen olvassák el az egyes pénzügyi alapok teljes és pontos feltételrendszerét, és aszerint kérjék a támogatásokat.

Remélem és kívánom, hogy az érintett dunaszerdahelyi lakosok számára mindenképpen hasznos és a pénztárcájukat pozitívan érintő lesz az önkormányzat Fészek Alapítványának a működése.

Ezt már olvasta?