Back to top

Fényes, fekete göngyök ajándéka

Publikálva: 2017, december 16 - 10:02
A bodzát Európa-szerte szinte varázserővel ruházták fel, és titokzatos hagyományok övezték. Gyógynövényként való használata az emberiséggel egyidős, hiszen gyógyhatásainak se szeri, se száma. A finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megtermő gyümölcs az egyik legtökéletesebb ajándékunk a természettől. S ha e „fényes fekete gyöngy” találkozik a hozzáértéssel, abból valóban igazi kézműves remek, egészségünket többszörösen jó hatással szolgáló bodzabor, bodzalikőr, bodzalekvár vagy bodzaszörp készülhet.

Hodossy Gyula irodalomszervező, író balázsfai „kézműves kalandja” a bodzával épp ezzel az egészségünkre gyakorolt jótékony hatással kezdődött, hiszen felismerte, mekkora erő rejtőzik ezekben a szelíd fekete gyöngyökben...

A fekete bodza, vagy festőbodza a Kárpát-medencében nagy számban elterjedt faj. A bodzából számtalan remek étel, lekvár, szörp készíthető, így például virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő ital kapható. A frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva ki is süthetjük. Bocsói szederrel vagy almával vegyítve lekvár főzésére is alkalmasak, de akár levest is főzhetünk belőle.

De a leglényegesebb, hogy az egészségükre tudatosan odafigyelők tudják a legjobban, miért érdemes a bodza felé fordulni: a szárított virágaiból főzőtt teát például meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító hatással rendelkezik.

Gyógyító hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz természetes A-, B- és C-vitamint, de folsavat, pantoténsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is bőséggel. Immunerősítő, antioxidáns, méregtelenítő, s a magas koleszterinszintet is csökkenti – sallangoktól mentesen mondható, hogy igazi „egészségbomba” szervezetünk számára.

Kevesen tudják, hogy a borzából bor is készíthető – a bodzabor, mint gyümölcsborféleség, egyes vidékeken hagyományos szíverősítő italként fogyasztott, de helyenként pálinkát is főznek belőle, bár mivel a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és drága, de kiváló remek. 

A karácsonyi ünnepek alkalmával is népszerű, a fenyőfa alá, avagy az ünnepi asztalra odaillő ízes kézműves termékek, „misztikus gyógyítók” – minden korosztály számára, hiszen a választék valóban széles – elérhetők és kaphatók Dunaszerdahelyen a Lilium Aurum kiadó székhelyén, a Duna Palotában, a Galántai út 658/2F szám alatt. 

PR

Ezt már olvasta?

Cookies