Back to top

Fenntartható közlekedés – autómentes nap és ingyenes tömegközlekedés

Publikálva: 2021, szeptember 22 - 06:00
Dunaszerdahely Város Önkormányzata úgy határozott, hogy a szerdai autómentes napon a városi tömegközlekedést a lakosok számára ingyenessé teszi. Az autómentes napon emellett kilenctől délután háromig lezárták a Fő utca egy szakaszát, és a napi 20 ezer áthaladó gépjárművet elterelik – az autóktól zajos útszakaszt addig így a gyerekeknek „adták”, valamint az alternatív közlekedési eszközök népszerűsítésének szentelik.
Fenntartható közlekedés – autómentes nap és ingyenes tömegközlekedés

Több ország számos települése vesz részt minden évben a EUROPEAN MOBILITY WEEK kampányban, tavaly például 53 ország összesen 2945 községe regisztrált. Érezhetően növekszik Szlovákiában is az érdeklődés és a részvétel – 2020-ban 55 település kapcsolódott be a kampányba.

Idén az EUROPEAN MOBILITY WEEK jubileumi, 20. évét rendezik – a téma a „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. Ezen belül négy fő témakör adja az irányt: a lelki és a testi egészség, a biztonság, valamint a válasz a Covid-járványra. A kampány idei évadának védnökségét Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vállalta.

Dunaszerdahely az Autómentes nap keretében így lezárja a Fő utcát a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig, reggel 9.00 órától délután 15.00 óráig. 

Ebben az időszakban az adott szakaszon a figyelem központjába a kerékpáros közlekedés, az elektromos meghajtású és további alternatív üzemanyaggal működő járművek kerülnek. A Fő utcán így kerékpárstandokat lehet megnézni, ahol a klasszikus kerékpárok mellett e-kerékpárokat is bemutatnak, valamint megtekinthető, milyen is egy elektromos meghajtású személygépkocsi, azok töltőállomásai vagy egy elektromos meghajtású autóbusz. 

Városunk óvodái és a szabadidőközpont a legkisebbek számára izgalmas és változatos programokkal, foglalkozásokkal készülnek, amelyeknek köszönhetően a gyermekek elsajátíthatják a tudatos és biztonságos közlekedést.

Az egészség nevében jelen lesz a Szlovák Vöröskereszt helyi szervezete, illetve az egészségügyi szakközépiskola is, akik szintén szívesen fogadnak minden érdeklődőt.

Az FCC Environment és Kuka Manó, valamint barátai is ellátogattak a gyerekek közé, okosjátékokat és hasznos információkat hozva magukkal a szelektív hulladékgyűjtésről.

A kicsiknek és nagyobbaknak a rendőrök tartanak előadásokat, a turisztikai központ pedig sokféle érdekességet árul el a Csallóközről, ahogyan a Kukkónia is. 

Elsősorban városunk legkisebb polgárai azok, akik örömmel ültek be egy igazi tűzoltóautóba, de aki várost szeretne nézni, ezúttal a mobility&innovation társaság jóvoltából teheti meg, hiszen délután 13.30-tól a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ mellől indulva kipróbálhatnak egy elektromos meghajtású autóbuszt.

Délután 13.30-tól 14.30-ig kultúrműsorral szórakoztatják az érdeklődőket a művészeti alapiskola tanulói, Kevicky Tünde növendékei a művelődési központnál.

A dunaszerdahelyi Autómentes nap 2021 egészen 15 óráig várja az érdeklődőket.

Ma ingyenes lesz a városi tömegközlekedés is. A város vezetőségének az ugyanis a távlati célja, hogy a jövőben alacsony platós elektromos meghajtású, energiatakarékos autóbuszokkal oldja meg településünkön a tömegközlekedést.

Az önkormányzat emellett támogatja az elektromos meghajtású közlekedést is a város területén. Ezért fogadott el egy olyan általános érvényű rendeletet, amely alapján az elektromos járművek töltőállomásaira vonatkozó ingatlanadó mértéke nulla. 2021. március 1-jétől pedig az önkormányzat bevezette a zöld rendszámmal rendelkező járművek részére a város területén az ingyenes parkolást. 

A városi rendőrség ugyancsak használ két elektromos meghajtású járművet, de a közétkeztetést biztosító városi cég, a Gastro DS Kft. is elektromos meghajtású járművekkel biztosítja az ételek kiszállítását.

Városunkban mindemellett folytatódik a kerékpárutak kiépítése. A bringások számára kialakított szakaszok teljes hossza mára már 4 km. 

Az önkormányzat a Fő utca és a Pódafai kataszter közötti útszakaszon tervez egy új kerékpárutat kiépíteni. Folyamatban van a kerékpársáv kialakítása a Czibók utcában, városunk mérnökei pedig további bringás projekteken munkálkodnak. A város területén jelenleg két fedett biciklitároló található, de további kettőt terveznek még elhelyezni.

(te / na)

Ezt már olvasta?

Címkék: autómentes nap
Cookies