Back to top

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeznek

Publikálva: 2022, március 31 - 19:03
A Magyar Országgyűlés határozata alapján április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lett. A Pázmaneum Polgári Társulás, ahogyan azt a korábbi években is tette, megemlékezést tart április 12-én, 18 órakor a vásártéren található Kitelepítettek emlékművénél.
A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeznek

A megjelenteket dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszönti, illetve történelmi visszatekintést tart Kolek Zsolt történész-újságíró.

A megemlékezésen a Vámbéry Ármin Gimnázium, a Közös Igazgatású Szakközépiskola, Szabó Gyula 21 és a Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezetének diákjai, valamint a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója lép fel.

1947. április 12-én indult Felvidékről az első transzport Magyarország felé. Ennek appropóján a Magyar Országgyűlés 2012. december 3-i határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarokról, valamint azt is, hogy támogatja a kitelepítéssel kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését. Az országgyűlés emellett kifejezte nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Dunaszerdahelyen 2013. április 20-án adták át a beneši dekrétumok alapján a második világháború utáni években kitelepített (cseh)szlovákiai magyarok tiszteletére emelt emlékművet. A vásártéren található alkotást a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás készíttette. A fekete márványtáblán a kitelepítéseket szimbolizáló vonat, és az afelé induló sorstalan emberek tömege látható.

Ezt már olvasta?

Cookies