Back to top

Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Publikálva: 2021, április 8 - 13:40
A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján idén a járványügyi helyzetből adódóan online megemlékezést tart majd a Pázmaneum polgári társulás. Az emlékműsor a társulás közösségi felületein lesz elérhető.
Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz. A Pázmaneum Társulás online megemlékezést tart április 12-én, az emléknapon.

Dunaszerdahely város emléknapján az ünnepség szónoka, Berényi József Nagyszombat megyei alelnök tart történelmi visszatekintést.

Közreműködik: Vass Virág, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákja (felkészítő tanára Cződör Henrietta) és Bíró Eszter, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója (felkészítő tanára Simon Anikó).

Az emlékműsor a Pázmaneum polgári társulás youtube-csatornáján, valamint közösségi oldalán is látható lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.”

Az emléknap méltó dátuma április 12-e – 1947. április 12-én indult ugyanis az első transzport Magyarország felé.

Ezt már olvasta?

Cookies