Back to top

A felvidéki magyarság sorsáról is mesél a csallóközi családtörténet

Publikálva: 2018, október 19 - 07:25
Csütörtökön este mutatták be Jezsó Ákos: Megyek túlra c. kötetét a Kortárs Magyar Galériában.

A Pro Civis PT által szervezett bemutatón a magyarországi szerző Csallóközben játszódó kötetének részleteit ismerhette meg a közönség. Őry Péter, a Pro Civis elnöke és Rajkovics Péter, a dunaszerdahelyi.sk főszerkesztője kérdezte Jezsót, akinek nagyszülei Bakán és Csallóköznádasdon éltek egészen a múlt század 40-es éveinek közepéig, amikor is a kitelepítés sorsára jutottak felvidéki magyarok ezreihez hasonlóan. Éppen nekik állít emléket a könyv, amely főszereplőinek több vonását is saját nagyszüleiről mintázta az író, a regényben több velük megesett történet visszaköszön, például az, hogy Kálmánt és honvédalakulatát a második világháború végén német egyenruhában a belgiumi Ardennekbe küldték harcolni, ahol végül amerikai hadifogságba estek.

Jezsó korábban újságíróként dolgozott, majd gyermekeinek írt két mesekönyvet, de interjúkötetekkel is megörvendeztette a közönséget. Ezek közül az első Erdő Péter bíborossal készült.

A Megyek túlra tavaly jelent meg Magyarországon, s a szerző elmondta, felesége biztatására dolgozta fel nagyszülei történetét, amelynek megjelenését a kitelepítések hetvenedik évfordulójához igazította. Azóta több helyen mutatta be a kötetet, de a történet központi helyszínén, a Felvidéken először ismerhették meg a kiadványt az olvasók. Ott volt köztük Hájos Zoltán városunk polgármestere, Horváth Zoltán alpolgármester és Karaffa Attila, a kulturális és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke is.

Jezsó egyébként két évig dolgozott a könyv elkészítésén, amelyet jelentős kutatómunka kísért, mert törekedett a történelmi hitelességre is. Szerette volna a felvidéki jogfosztottság időszakának történetét emberi oldalról bemutatni, s már most készül a folytatás, de ennek megjelenésére még egy idő várni kell. 

A bemutatót követően hosszú percekig dedikált a szerző, aki a közeljövőben Komáromban is találkozik a felvidéki olvasókkal.

Még több fényképet GALÉRIÁNK-ban talál a könyvbemutatóról!

Ezt már olvasta?

Cookies