Back to top

A Felvidéki Magyar Irodalom Napja lett Dobos László születésnapja

Publikálva: 2024, február 22 - 14:50
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) február 21-ei, a Magyar Széppróza Napja alkalmából szervezett nyárasdi eseményén jelentette be, hogy a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Választmánya 2023. november 15-ei ülésén hozott döntése értelmében a Felvidéki Magyar Irodalom Napjává nyilvánította október 28-át, Dobos László Kossuth-díjas, Bethlen Gábor-díjas szlovákiai magyar író, szerkesztő, műkritikus, politikus, a szlovák Pribina Kereszt kitüntetésének birtokosa, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Szlovákiai Írószövetség magyar szekciójának első titkára születésnapját.
A Felvidéki Magyar Irodalom Napja lett Dobos László születésnapja

Dobos László mindig a maga egyetemességében látta a magyar történelmet, benne a határon túlra szakadt közösségek sorsát is curópai léptékkel volt képes értelmezni.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Dobos László-életműdíjat alapított, ami az SZMÍT fődíja. Az a szlovákiai magyar író, költő, irodalomtudós kaphatja meg (minden évben egy fő) az SZMİT tagjainak ajánlására, aki korábban már részesült az SZMÍT alapdíjainak valamelyikében (Talamon-, Forbáth, Turczel-, Simkó-díj, Arany Opus díj).

Az ajánlásokat a szmit [at] szmit.sk e-mail címre lehet küldeni. Határidő: 2024. szeptember 10.

A végső döntést meghozó, Dobos László-életműdíjat odaítélő bizottság tagjai 2024-ben Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai költő, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője lettek.

(szmít)

Ezt már olvasta?

Cookies