Back to top

Felcserélhetők lesznek egyes vakcinák?

Publikálva: 2021, május 13 - 21:20
Hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, levertség, láz: gyakrabban jelentkeznek ezek a mellékhatások, ha az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech vakcináját kombinálva adják be – derült ki az Oxfordi Egyetem vizsgálatából.
Felcserélhetők lesznek egyes vakcinák?

Az előzetes eredményekből úgy tűnik, hogy az effajta következmények is csak rövid ideig tartanak, más biztonsági aggály pedig nem merült fel.

Azt egyelőre még nem állapították meg biztosan, hogy a védettséget hogyan befolyásolta a kísérlet. Úgy tűnik, hogy jelentős különbség nincs aközött sem, hogy valaki az AstraZeneca vagy a Pfizer vakcinát kapja először.

Az Oxfordi Egyetem februárban indult vizsgálatában 830, 50 év feletti felnőtt bevonásával arra keresi a választ, hogy mi történik, ha a kétfajta oltóanyagot felcserélik az ismétlő dózisnál. A kutatók azt vizsgálják, hogy a vakcinák kombinálása javíthat-e a hatékonyságon, a védettség időtartamán vagy egyáltalán felcserélhetők-e a szerek, ha például hiány van valamelyikből.

Mint arra a BBC is emlékeztet, a felcserélhetőség ötlete már például Kanadában is felmerült, miután bizonytalanná vált, hogy az AstraZeneca tudja-e teljesíteni szállítási vállalásait.

Sőt a legfőbb kínai járványügyi szakember is felvetette, hogy kísérletezni kellene különféle gyártású és technológián alapuló oltóanyagok mixelésével. Az Oxfordi Egyetem azonban az első a világon, amely tudományosan is vizsgálja a lehetőséget.

Áprilisban pedig újabb tesztet indítottak, a Moderna és a Novavax vakcináival.

ma7.sk/Magyar Nemzet

Ezt már olvasta?

Cookies