Back to top

Fehérrel az önkormányzati, kékkel a megyei választásokra voksolhatunk

Publikálva: 2022, október 27 - 08:00
Október 29-én együtt zajlik majd az önkormányzati, valamint a megyei választás. Emiatt a reggel 7 órától este 20 óráig zajló voksoláson arra is ügyelnünk kell, hogy a két különböző választási ívvel teli boríték a megfelelő helyre kerüljön. Ennek megkönnyítése végett az önkormányzati választásokat fehér, míg a megyeit kék színnel jelölik. Íme a részletek.
Fehérrel az önkormányzati, kékkel a megyei választásokra voksolhatunk

Az önkormányzati választáson egy fehér borítékot és két fehér ívet kapunk – ezek egyikével a 6 polgármesterjelölt egyikére szavazhatunk a sorszámuk bekarikázásával, míg a másik fehér íven a választókörzetünk képviselőinek a sorszáma közül karikázhatunk be annyit, amennyit az adott választókörzetben jelölhetünk.

Az 

  • 1. számú választókörzetben 5 képviselőt,
  • 2. számú választókörzetben 6 képviselőt, 
  • 3. számú választókörzetben 5 képviselőt, míg a
  • 4. számú választókörzetben 5 képviselőt 

lehet jelölni.

Az azonban, hogy hány képviselőjelötet karikázhatunk, rajta lesz a szavazólapon is. 

A megyei választásokra már kék színű borítékot, és két, oldalán kék sávval jelölt ívet kapunk kézhez. 

A kisebbik kékkel megjelölt íven a megyeelnökre szavazhatunk, míg a nagy, A3-as méretű s ugyancsak kékkel jelölt íven azt a 8 megyei képviselőjelöltet karikázhatjuk be a 45-ből, akiknek bizalmat szavazunk.

A szavazólapokat tehát a megfelelő színű borítékba helyezve kell majd bedobnunk a kék vagy a fehér szavazóurnába. Ugyanis azokat is színekkel fogják a könnyebb érthetőség miatt jelölni.

Fontos tehát, hogy odafigyelve, a megfelelő ívet a megfelelő borítékba, majd urnába rakva szavazzunk – máskülönben elveszhet a szavazatunk.  

A választásokkal kapcsolatos további információt itt gyűjtöttünk össze!

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies