Back to top

Februártól könnyebbé válhat a parkolás a lakótelepeken, de erre érdemes odafigyelni

Publikálva: 2023, január 10 - 09:45
Dunaszerdahely város képviselő-testülete még decemberi ülésén döntött a városi parkolást érintő változásokról. Ezek között szerepel az az éjszakai parkolást érintő módosítás, amellyel a testület azt akarta elősegíteni, hogy a helyi lakosok számára egyszerűbb legyen a lakóhelyük közelében személyautójuk parkolása – furgonok és kisteherautók nélkül.
Februártól könnyebbé válhat a parkolás a lakótelepeken, de erre érdemes odafigyelni

Dunaszerdahelyen 2021-ben lépett életbe az éjszakai lakótelepi parkolást szabályozó rendszer. Az ún. rezidens parkolási rendszer a lakótelepi parkolást hétköznap 17.01 órától reggel 7.59-ig szabályozza. Napközben, illetve hétvégén továbbra is ingyenes, illetve nem regisztrációhoz kötött a lakótelepi parkolás.

Az elmúlt másfél év tapasztalatai után a képviselők úgy döntöttek, további finomhangolásra van szükség.

Ennek jegyében december 13-án olyan módosítást fogadtak el, amely tovább pontosítja a parkolási szabályokat. Ezt azt jelenti, hogy januártól a rezidens zónában (a kékkel kijelölt parkolóhelyek) már csak az M1 kategóriájú, 5 méternél nem hosszabb gépkocsik és az olyan N1 kategóriájú, öt méternél nem hosszabb gépjárművek parkolhatnak, amelyeknek több mint 3 ülőhelyük van.

A rezidens zónákban (a kékkel kijelölt parkolóhelyeken) a következő kategóriájú gépjárművek parkolása nem engedélyezett: M1 kategóriájú, 5 méternél hosszabb járművek, M2, M3, N1 kategóriájú, 5 méter hosszabb autók, valamint az N1 kategóriájú gépkocsik, amelyek ugyan nem hosszabbak 5 méternél, de maximálisan 3 ülőhelyük van, N1 kategóriájú platós, N2, N3, O, T, R, C, S, L, LS, P.

Az alternatív parkolóhelyeken (a fehérrel kijelölt parkolóhelyeken) a parkolás az M1 kategóriájú személygépkocsik mellett az N1 kategóriájú, 5,5 méternél nem hosszabb járműveknek számára engedélyezett.

Az alternatív parkolóhelyeket (a fehér színnel kijelölt parkolóhelyek) viszont nem használhatják az M2, M3, N1 kategóriájú, 5,5 méternél hosszabb járművek, N1 kategóriájú platós, N2, N3, O, T, R, C, S, L, LS, P kategóriájú járművek.

Az esti parkolás díja nem változott.

A parkolási változás kapcsán, amelyet februártól fognak ellenőrizni a városi rendőrök, a parkolást kezelő városi vállalat arra kéri a lakosokat, ha olyan autójuk van, amely besorolása nem egyértelmű a számukra, akkor látogassanak el a Municipal Real Estate Kft. Erzsébet téri székhelyére, ahol az első emeleti parkolási osztályon szívesen segítenek abban, hogy őket mennyire érintik az adott változások.

Ehhez elegendő a nagy forgalmit magukkal vinniük, amelyből kiolvasható a jármű kategorizálása. Ezzel elkerülhetők a kellemetlenségek a türelmi időszakot követő ellenőrzések során.

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies