Jelenlegi hely

Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékeznek

Ezt már olvasta?

Pedagógusnapon

Pedagógusnapon

Hájos Zoltán polgármester gondolatai a pedagógusnapra.

Publikálva: 2020, február 13 - 15:09 | Hírek
Rendhagyó történelemórát szervez február 25-én a Pázmaneum Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Csaplárban 10 órától. A város nevében dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, illetve a Pázmaneum társulás nevében Karaffa Attila mond köszöntőt. Az iskolás tanulók számára a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója, Szokolay Domokos rendhagyó történelemóra keretében mutatja be az adott kort, kitérve az erőszakos államosításra, a megfélemlítésekre, a besúgásokra. A rendezvény nyitott, ezért a felnőtt érdeklődőket is várják a szervezők.
Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékeznek

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja egyben Dunaszerdahely városának emléknapja is.

A magyar Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt.

Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport, politikai vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.

Címkék: megemlékezés