Back to top

Fagyos lenne a tél gáz nélkül

Publikálva: 2023, november 27 - 08:55
A szlovák gázipar felkészül arra a helyzetre is, ha leállna az Oroszországból Ukrajnán keresztül történő gázszállítás. Ebben az esetben más forrásból importálná a gázt. A gáztranzit-szerződésünk 2024 végén jár le.
Fagyos lenne a tél gáz nélkül

A fentieket a Szlovák Külpolitikai Társaság (SFPA) által szervezett múlt heti Közép-Európai Energiakonferencia 2023-on mondta a Szlovák Gázművek azóta elbocsátott vezérigazgatója, Miroslav Kulla.

Mint kijelentette, Szlovákiának fel kell készülnie minden lehetséges forgatókönyvre, mivel a dolog nem teljesen a mi kezünkben van.

A nemzetközi tranzit biztosítása ebben az esetben az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eredményeitől függ, de sajnos a nyilvánosan elérhető információk szerint Ukrajna nem kívánja meghosszabbítani Oroszországgal az Európába irányuló gáztranzitról szóló szerződését”

– fogalmazott Kulla.

Olekszij Csernisov, a Naftogaz ukrán állami energiavállalat vezetője a Szabad Európa rádiónak adott interjújában október végén azt mondta, hogy Ukrajna 2025-től leállítja az orosz gáz nyugati irányú szállítását. Az orosz Gazprommal kötött tranzitszerződés 2024 végén jár le. Csernisov szerint Ukrajna már korábban elállt volna a szerződéstől, különösen azért, mert a Gazprom nem a megállapodás szerint fizet a tranzitért.

​„Mi tehát egy ilyen helyzetre készülünk, készen állunk arra is, hogy továbbra is jönni fog Szlovákiába az orosz gáz, de arra is, ha más országokból kell importálnunk”

– tette hozzá Kulla.

Elmondása szerint a Szlovák Gázművek már biztosított elegendő gázt a következő télre.

Október végén az Eustream szóvivője, Pavol Kubík arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit 2024 utáni biztosításának egyik lehetősége lehet egy háromoldalú megállapodás, amelynek értelmében egy harmadik fél közvetlenül az orosz-ukrán határon átvenné az orosz gázt, és azt az EU-ba szállítaná. „Elsődleges feladatunk Szlovákia és más európai piacok energiabiztonságának védelme minden körülmények között” – tette hozzá.

A Szlovák Gázművek igazgatótanácsának eddigi elnökét, Miroslav Kullát még Karel Hirman volt gazdasági miniszter nevezte ki a posztra. A Gázművek élén november 23-a, azaz e hét csütörtöke óta Vojtech Ferencz áll, akit Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter nevezett ki a posztra. A miniszter a társaság vezetőségének további tagjait is leváltotta.

TASR/ ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies