Back to top

Ezért egészséges savanyú káposztát fogyasztani

Publikálva: 2019, december 7 - 07:27
Nem jó az emésztése, sokat stresszel vagy gyógyszereket szed? Ezért egyen savanyú káposztát!
Ezért egészséges savanyú káposztát fogyasztani

A fermentáció egy igen ősi ételkészítési és -tartósítási eljárás, mellyel italokat, zöldségeket és gyümölcsöket, tejtermékeket tesznek nemcsak kellemes ízűvé és hosszabb ideig elállóvá, de igen egészségessé is. A savanyított káposztát a világ szinte minden részén fogyasztják, így Kelet- és Közép-Európában, Németországban és Oroszországban, sőt Franciaország és az USA egyes részein is jellegzetes étel.

Bár az alapja és az elkészítés módja mindenhol ugyanaz, a savanyú káposztát sokféleképpen ízesítik, fűszerekkel (pl. borókabogyóval vagy köménymaggal), gyümölcsökkel (almával, áfonyával), vagy sárgarépával, paprikával. A savanyú káposzta hazánkban rendkívül népszerű, nemcsak "magában", salátaként, de főtt fogások hozzávalójaként is. Ahhoz, hogy a pozitív hatásait kihasználhassuk, érdemes nyersen fogyasztani.

Diétázni is lehet a savanyú káposztával

A nyers savanyú káposzta energiatartalma nagyon alacsony, így diétázóknak is tökéletes lehet, nagyobb mennyiségben találunk azonban benne C-, B6- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, mangánt és élelmi rostokat. A fermentáció során pedig olyan folyamatok mennek végbe a zöldségben, melyek ezeket a tápanyagokat könnyebben elérhetővé teszik a szervezetünk számára, vagyis jobban tudjuk őket hasznosítani.

A savanyú káposzta igazi előnye azonban a benne található, jótékony hatású baktériumoknak és enzimeknek köszönhető, melyek nagyon jót tesznek az emésztésnek, segítenek fenntartani vagy éppen visszaállítani az egészséges bélflórát, ennek köszönhetően pedig az immunrendszerünk működését is javítják. Ha az őszi-téli időszakban rendszeresen eszünk savanyú káposztát, azzal nemcsak csökkenthetjük a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, de a gyógyulást is meggyorsíthatjuk!

Antibiotikumot szed? Egyen savanyú káposztát!

A savanyú káposzta fogyasztása különösen előnyös lehet például azoknak, akik antibiotikumot szednek, mert a gyógyszer (mivel nemcsak a betegséget okozó, hanem a jó baktériumokra is hatással van) egyik gyakori mellékhatása a lazább széklet. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása csökkenti a puffadást és a fokozott gázképződést, valamint a székrekedést is – azonban ha valaki túl sokat eszik belőle, azzal megterhelheti a bélrendszerét!

Hangulatjavító a savanyú káposzta?

Több kutatás is foglalkozott már azzal, milyen összefüggések lehetnek a bélflóránk és az agyműködésünk között, és úgy találták, hogy a jótékony baktériumok nemcsak az emésztésünket vagy az immunrendszerünk működését támogatják, de a hangulatunkra is hatással lehetnek. Ha valaki rendszeresen eszik savanyú káposztát vagy más fermentált élelmiszert, az hatékonyabban képes megküzdeni a stressz hatásaival, javíthatja a hangulatát és csökkentheti a szorongás tüneteit is.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies