Back to top

Ezek a tünetek utalhatnak szellemi hanyatlásra

Publikálva: 2019, október 7 - 08:07
A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással.
Ezek a tünetek utalhatnak szellemi hanyatlásra

A demenciáknak több típusa ismert. A progresszív demencia, azaz az előrehaladó elbutulás, ami az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, melynek számos oka lehet. A vaszkuláris demencia az agy körül írt vérellátási zavarának, oxigén ellátásának csökkenésének következménye, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt eredményezheti kis erek elzáródása, mini stroke-ok sorozata, vagy nagy verőerek elzáródása nyomán kialakult agylágyulások. A Lewy - testes demencia esetén rendellenes szerkezetek, ún. Lewy-testek jelennek meg az agyban, és vezetnek az idegsejtek elhalásához. A fronto-temporális demencia esetén az agy ezen területein rendellenes fehérjelerakódások okozzák a neuronok elhalását. Ismert kevert demencia is, ez esetben többféle típusú demencia van jelen, és a tünetek is igen változatosak. Léteznek lassú vírusbetegségek okozta demenciák, mint például a Jacob-Creutzfeld kór.

A legismertebb demenciával járó betegség: az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan jelentkezik: először csak enyhe memória zavarokkal, tanulási nehézségekkel. Jel lehet a megfelelő szó használatának nehézsége, probléma megoldó képesség hanyatlása, döntéshozatalok nehezedése, vagy a tárgyak 3 dimenzióban történő érzékelésének zavara. Az Alzheimer-kórban - és más típusú demenciákban is - az első fő tünet a rövidtávú memória romlása: az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek.

A mindennapi rutin feladatok, mint amilyen a tisztálkodás, az öltözködés, az evés egyre nehezebb, végül kivitelezhetetlenné válik számukra. Inkontinenssé válhatnak, az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik. Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken; a betegek egy idő után önellátásra is képtelenné válnak, egyre nagyobb mértékű – 24 órás- felügyeletet igényelnek, végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye okozza a páciensek halálát, például tüdőgyulladás.

Milyen tünetekkel forduljunk neurológushoz?

  • Rövidtávú emlékezetkiesés
  • A mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei
  • Beszédzavar
  • Begyakorolt mozgások zavarai
  • Tárgyak, személyek felismerésének nehézsége
  • Pszichés változások, zavarok (szorongás, félelem, depresszió)
  • Motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása
  • Személyiség megváltozása: agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság stb.
  • Alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapotok megjelenése
  • Vegetatív zavarok: széklet-, vizelet ürítés szabályozása

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies