Back to top

Ez a nép, ez a nemzet nem tűnik el soha a történelem süllyesztőjében

Publikálva: 2021, október 23 - 09:20
Az 1956-os magyarországi eseményekre, a szabadságharc hőseire, a leverését követő terror áldozataira emlékezett városunk a diktatúrák áldozatainak emlékművénél.
Ez a nép, ez a nemzet nem tűnik el soha a történelem süllyesztőjében

Bartal Júlia, Csizmadia Lilla Kinga és Béhr András Bertalan, a dunaszerdahelyi Magángimnázium diákjai és Miklós Ádám, a dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola diákja köszöntötték verses-zenés összeállításukkal az összegyűlt emlékezőket, majd Bíró Éva üdvözölte a megjelent vendégeket, köztük városunk alpolgármestereit, A. Szabó Lászlót és Karaffa Attilát, Jankovics Gyulát, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége tanácsosát, valamint Szeles Szabolcsot, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterét.

Karaffa Attila köszöntőjében elmondta, ünnepelni gyűltünk össze. Ünnepelni azokat a bátor magyarokat, akik szembe mertek szállni az elnyomókkal, mindazokat, akik részt vettek a szabadságharc kitörésében, de nem csak azzal, hogy harcoltak, hanem amikor a sebesülteket kellett ápolni, azt is megtették. 

„Nekünk is üzennek az 56-os események, nekünk is oda kell figyelnünk az akkori történésekre, elsősorban a hazánk, nemzetünk szeretetére, az értékek megmentésére, a káros eszmék elítélésére.“

„Nagy János szobrászművész műve előtt, a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél közösen megfogadhatjuk, hogy nem hagyjuk veszni jogainkat, ellene állunk mindennemű beolvasztási kísérletnek, szabadok és magyarok szeretnénk maradni szülőföldünkön, békében élve az itt élő más nemzetiségekkel, de nem alárendelt szerepet vállalva. Az ’56-os szabadságharc hőseinek vére kötelez erre bennünket!“ - emelte ki városunk alpolgármestere.

Bíró Éva röviden összefoglalta az 1956. októberi történéseket, majd felkérte Szeles Szabolcsot, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterét ünnepi beszéde megtartására.

Szeles Szabolcs ünnepi beszédében felelevenítette a szabadságharc magyarországi, határon túli, valamint győri eseményeit, majd így szólt az ünneplő közösséghez:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A 750 éve királyi várossá vált Győr alpolgármestereként nagy megtiszteltetés együtt emlékezni Önökkel, dunaszerdahelyi barátainkkal, hiszen a két város közötti testvérvárosi kapocs egy felbecsülhetetlen kötelék.

Büszkék vagyunk rá, hiszen ez az az érték, melyből közösen kirakhatjuk a jövő hídját. Minket összeköt a földrajzi közelség, a keresztény értékrend és a legfontosabb, a magyarságtudat, mert mi valóban egy vérből valók vagyunk!“

Majd hozzátette: „Európa mintha elfelejtkezett volna korábbi értékrendszeréről, amelynek alapján megújulhatna, és egyre mélyebbre gázol a válság ingoványába. Ebben az értékválságban tradícióink, hagyományaink megőrzése mellett gyermekeink jövője a tét.“

„Arra kérem Önöket, hajtsunk fejet mindazon mártírhalált halt honfitársunk előtt, akik életüket áldozták a szabadságharcért, a többezernyi bebörtönzött, meghurcolt előtt, akik felemelt fejjel, büszkén vállalták a megpróbáltatásokat. Ez a nép, ez a nemzet nem tűnik el soha a történelem süllyesztőjében. Isten áldjon minden magyart!“ - fejezte be ünnepi beszédét testvérvárosunk alpolgármestere.

Az ünnepi beszédek után Molnár Ágnes és Mohácsi Attila, a Győri Nemzeti Színház színészei csodálatos verses-énekes összeállítással emelték a rendezvény hangulatát, majd a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői a 10. Szent György cserkészcsapat tagjainak közreműködésével helyezték el az emlékezés koszorúit a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies