Back to top

Ez komoly fordulat! Február 8-tól nyitnak az iskolák

Publikálva: 2021, február 3 - 05:24
Február 8-án nyitnak az alapiskolák és óvodák, sőt, a középiskolák végzős osztályai is!
Ez komoly fordulat! Február 8-tól nyitnak az iskolák

A HNOnline értesülései szerint a járványügyi bizottság keddi ülésén megjelent oktatási miniszter, Branislav Gröhling meggyőzte a szakértőket: február 8-án nyithatnak az óvodák és általános iskolák.

Hetek óta egymásnak ellentmondó információk terjednek arról, mikor térhetnek vissza a gyermekek az óvodákba és alapiskolákba. A Hospodárske Noviny úgy tudja, Branislav Gröhlingnek sikerült megegyeznie a járványügyi bizottság tagjaival, így a szakértők is támogatják, hogy az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai kinyissanak a jövő héten.

A járványügyi bizottság azonban csak bizonyos feltételek mellett támogatja a nyitást, a HN szerint ezek a következők:

- letesztelik az iskolák személyzetét (pedagógusokat és a kiszolgáló személyzetet is), valamint

- a gyermek legalább egyik szülőjét. Hét napnál nem régebbi teszt kell!

Marek Krajčí és Ján Mikas közös sajtótájékoztatóján ugyanakkor már arról volt szó, mindkét szülőtől kell majd negatív koronavírus-teszt.

A lap azt írja, vélhetően a járványügyi bizottság jóváhagyása elég lesz ahhoz, hogy a kormány is elfogadja az elképzelést, hiszen a kormánytagok az elmúlt napokban rendre elmondták, csak a szakértők keddi egyeztetése után jelentenek be új szabályokat. Korábban Igor Matovič arról beszélt, támogatná az első, illetve második osztályosok visszatérését az alapiskolák alsó tagozataiba.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter megerősítette, jövő héten nyitnak az óvodák és általános iskolák, sőt, Krajčí arról beszélt a középiskolák végzős évfolyamai is nyithatnak, bár a miniszter csak a szakközépiskolák és szakiskolák osztályait említette, a gimnáziumokat nem. Az egészségügyi tárca, érezve a félreértés lehetőségét, később újságírói kérdésre megerősítette, nem csak a szakiskolák és szakközépiskolák, hanem a gimnáziumok végzős diákjait is érinti a döntés. Tehát gyakorlatilag az összes végzős középiskolásnak vissza kell ülnie az iskolapadba.

Napirenden van ugyanakkor a kérdés, nem lehetne-e a felsőoktatásba készülő végzős diákokat visszaengedni az iskolába.

ma7.sk/hnonline

Ezt már olvasta?

Cookies