Jelenlegi hely

Ez a csapat egyelőre alkalmatlan Hyballa nyitott focijára, biztonságosabbra van szükség

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, augusztus 12 - 17:43 | Sport
A fiatalokkal való munka – jelenleg kirívóan alacsony a csapat áltagéletkora –, és egy idő után a futballbizniszben azok egy előnyös eladással való pénzzé tétele.
Ez a csapat egyelőre alkalmatlan Hyballa nyitott focijára, biztonságosabbra van szükség

A kiinduló helyzet

Rengeteg klubfilozófia működik, és természetesen azok a legsikeresebbek, amelyek összetettek, az elméletben és a gyakorlatban is a külső behatásokat figyelembe véve vannak összerakva.

A filozófiák egészen szép száma kísérleti, vagy nevezzük progresszíveknek, amelyeket a gyakorlat eddig még csak részben tett próbára. Ezeket is használhatjuk, de az alap, hogy ezeket az egész, komplex konceptustól nem kiszakítva, és nem csak sportüzleti tervként használjuk.

Ha csak erre az oldalra összpontosítunk, előbb-utóbb jönnek a gondok, és a modell elkezd befuccsolni. Az hatalmas kockázat, ha ezek a modellek nem mértékletesen és érzéssel vannak hozzáadva. Úgy vélem, pontosan ezt a hibát követtük el.

A modell teljesen más feltételekkel rendelkező országokban lett összerakva, amelyek nem számolnak azzal, hogy például az utánpótlás nevelése Szlovákiában több tíz évvel elmarad az európai mércétől, a testnevelés oktatása az iskolákban lényegében szétesett és többé-kevésbé már csak papíron létezik, és ami a legfontosabb: a mi fiatal labdarúgóink fejben és személyiségbeli szempontból is gyerekek, és összehasonlítva a fejlett országokból érkező fiatal futballistákkal, minden szempontból nagyon éretlen kölykök.

Az ezekkel a fiatalokkal való munka egy nagyon rövid időszakaszba sűríthető össze, kimaradnak a személyes fejlődésükhöz elengedhetetlen folyamatok, aztán nem csoda, hogy távozáskor ez az egész gyorsan és erővel átnyomott konceptus szétesik, és a sikeres eladás ellenére, a sport oldaláról nézve a játékosaink elhasalnak külföldön és a fejlődésük lényegében megáll.

Ez azonban ránk is hatással van. A fiatalok csoportja lényegében ellenőrizhetetlen a személyes és sportfegyelem terén, ha a csapatban nem szerepelnek tapasztaltabb futballisták. A tapasztaltabb játékos nem azt jelenti, hogy valakinek 20 évesen 20 nemzetközi mérkőzés van a háta mögött.

Poór Tibor cikkének folytatását a KlikkOuton olvashatják el!