Back to top

Év sportolója 2022 - felnőtt egyéni sportoló kategória

Publikálva: 2023, május 17 - 09:47
Ahogy dr. Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere és Nagy Krisztián, a városi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke az Év sportolója 2022 díj átadásakor egyaránt kiemelték, a jelöltek mindannyian elképesztően sok energiát, munkát és időt fektettek eredményeik elérésbe. Alább tekinthetik meg a felnőtt egyéni sportoló kategória díjazottainak és jelöltjeinek múlt évi teljesítményét.
Év sportolója 2022 - felnőtt egyéni sportoló kategória

Év sportolója 2022 – Felnőtt egyéni sportoló kategória

 

1. hely

Gaál Attila (birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub)

Veterán birkózó világbajnokság Plovdiv (BUL), 04.10.2022-09.10.2022 - 100 kg (C kateg) szabadfogás - Világbajnoki cím

Gaál Attila részt vett a veterán birkózó-világbajnokságon, amelyet a bulgáriai Plovdiv városában rendeztek meg tavaly októberben. A Dunaszerdahelyi Birkózóklub edzője szabadfogásban, a 100 kg-osok között, a C kategóriában indult, és világbajnoki címet szerzett.

 

2. hely

Peter Plavec (úszó, Sportfanatic)

Peter Plavec, a Sportfanatic jeges-és hosszútávúszója tovább halmozta 2022-ben nemzetközi és hazai sikereit.

A németországi téliúszó világkupa versenyen Burghausenben, ahol 17 országból 155 résztvevő versenyzett a 3,5 fokos vízben, 450 és 200 méteres távokon mindkét alkalommal első helyen végzett a kemény konkurencia ellenére is.

A lengyelországi Glogow-ban 2022. február 7-én a Jegesvizes úszóvilágbajnokságon 500 méteren aranyérmet szerzve világbajnok lett. Az 1000 és a 250 m távokon a második helyen végzett. A 250 m úszás idejével bekerült saját korosztályában a harmadik helyre a világrekordok közé.

A 2022. március 5-én megrendezett 4. Halstatti osztrák jegesúszó bajnokságon nagy nemzetközi részvétel mellett 500 méteren osztrák bajnok lett. Időeredményével új Európai csúcsot állított be.  Az 1000 és 200 méteren 2. helyen végzett. a víz hőmérséklete 4 fok volt.

Az Ausztriában megrendezésre kerülő Ottensteini Backwaterman Open Water 2022 nemzetközi nyíltvizi hosszútávúszóversenyen 14 km távon is indult. Több mint 4 óra úszás után, korosztályában 2. helyen végzett.

Az Ausztriában megrendezett 11. Hallstatti úszómaraton nemzetközi nyíltvizi versenyen 10 km-es távon is inult. 2 és fél óra úszás után, összesítésben 2. és korosztályában 1. helyen végzett, csak egy másodperccel lemaradva az összesített győztes mögött.

Szeptemberben, a Hawaii szigeteken a Waikiki Roughwater swim versenyen a Sportfanatic 3 úszója képviselte Európát.

A 2022-es évben a világbajnoki cím mellett legnagyobb dicsőségének érzi a San Franciscoi híres Alcatraz börtönből való sikeres kiúszást az erős áramlások mellett és cápák között. A víz hőmérséklete 12 fok volt. A Sportfanatic további 3 úszójával első szlovákokként könyvelhetik el ezt a sikert.

 

3. hely

Csiba Dávid (karateversenyző, Ippon Karate Klub)

Csiba Dávid szép eredményekkel zárta a 2022-es évet:

Shito-ryu karate és kobudo világbajnokság, Varaždin, Horvátország

2. hely kobudo BO férfiak +16 év

3. hely kata férfiak+16 év

Shito-ryu karate és kobudo Európa-bajnokság, Horvátország

2. hely, kobudo BO férfi+16 év

A Nyugat-szlovákiai Senior Karate Szövetségének nyílt bajnoksága, Naszvad

3. hely kata férfiak+16 év

Szlovák Shito-ryu Karate és Kobudo Bajnokság, Nagysurány

2. hely kata férfiak+16 év

3. hely kobudo BO férfi +16 év

Szlovák Téli Univerziád, Pozsony

2. hely kata férfiak+16 év

Récsei fürt, Pozsony

1. hely kata férfiak+16 év

1. hely kobudo BO Férfi +16 év

Nyugat-szlovákiai Senior Karate Kupa 1. forduló – Nemsó

1. hely kata férfiak+16 év

Karate Seniorok Nyugat-Szlovákia Kupája II. forduló – Nagysurány

1. hely kata férfiak+16 év

 

A kategória további jelöltjei:

Magyar Bálint (Trinitas Sport Club, kerékpáros)

Magyar Bálint résztvett az első Slovak National E-Sport Championship Men Elite Bratislava-Center Nivy versenyen, amely 2022. február 26-án került megrendezésre 20 sportoló részvételével. A versenyen országos második helyezést ért el és hazavihette az ezüstérmet.

 

Grajcar Dominika (táncos, Športujsnami Dunajská Streda, akrobatikus rock’n’roll)

Grajcar Dominika és táncpartnere a 14. helyen végzett a szlovéniai Ljubljanában rendezett világkupán, valamint a decemberi prágai világbajnokságon. A lengyelországi krakkói világbajnokságon 2022. októberében a 22. helyet szerezték meg. A novemberi Sokol Jinonice Nagydíjon Prágában a 4. helyezést érték el.

 

Tősér Sándor (úszó, Top Run DS)

A 4. Jegesúszó Világbajnokságon, Lengyelországban 100 m és 50 m freestyle úszásban egyaránt a 6. helyen végzett.

A magyarországi Szentesen megrendezett VII. Évindító Nemzetközi Szenior Összetett Sprint Úszóverseny és Országos Bajnokságon az 1500 méteres gyorsúszásban a III. korcsoportban másodikként végzett.

Zsolnán a Nemzetközi és Szlovák országos bajnokságon 200 m gyorsúszásban harmadik lett.

A ROMA 2022 Vizes Európa bajnokságon 50 m gyorsúszásban a 8. helyen végzett. Békésen szervezték a Magyar nyíltvizi úszóbajnokság Körös Futamát – itt másodikként végzett 4 km-en.

 

Nyáry Richárd (úszó, Top Run DS)

Nyáry Richárd a 4. Jegesúszó Világbajnokságon Lengyelországban 500 m-en a 3., 1000 m-en a 4. helyet vívta ki magának. Harmadik helyen végzett Rapperswill-Zürich-ben a 34. Nemzetközi Sri Chinmoy Maraton úszóversenyen. A 24-órás állóképességi úszófesztiválon egyéni harmadik lett. A 4. Szlovák téli úszó kupán a fiatalabb férfiak kategóriájában abszolút győztesként szerepelt.

 

Pék Dezső (úszó, Sportfanatic)

Pék Dezső a 2022-es évben a legnagyobb sikerét a Burghausen-i téli úszó világkupán érte el Németországban. A 155 résztvevőből két bronzéremmel tért haza, melyeket a 100 és 450 méteres távokon szerzett 3,6 fokos jeges vízben. Szlovákiát Plavec Péter csapattársával képviselték.

Augusztus végén sikerült a Sportfanatic további 3 úszójával a szökési kísérlet - a rettegett Alcatraz börtönből partot értek San Franciscoban. Sem Al Caponenak, se más rabnak nem sikerült ebből a szigetbörtönből megszöknie a nagyon hideg, 12 fokos víz, erős sodrások, cápák között. Első szlovákként egyéniben sikerült a 4 úszónak.

A Hawaii szigeteken is indult Dezső Európa képviseletében a Waikiki Roughwater Swim versenyen, amelyen több mint 800 versenyző között a 12. helyen végzett korosztályában

Dezső 1. versenye a 2022-es évben a 24-órás állóképességi úszófesztivál volt, Szlovákia egyedüli és legnagyobb maraton versenye. Dezsőnek sikerült a leghosszabb távot leúsznia az összes induló közül, 24 óra alatt éjjel és nappal 40 km-el győzött.

A Szlovákiai bajnoki címet is megszerezte, amikor 3000 m távon 1. helyezést ért el a szlovák bajnokságon.

-et-

Ezt már olvasta?

Cookies