Back to top

Észszerűtlen és logikátlan a tavaszi szünet széttagoltsága

Publikálva: 2021, február 10 - 07:40
A szlovák oktatásügyi minisztérium nem tervezi, hogy egységes időpontra teszi a tavaszi szünetet az ország egész területén. Erről az oktatásügyi minisztérium kommunikációs osztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget, reagálva a Szlovákiai Falvak és Városok Uniójának ezzel kapcsolatos javaslatára.
Észszerűtlen és logikátlan a tavaszi szünet széttagoltsága

Az unió képviselői felkérték Branislav Gröhling oktatásügyi tárcavezetőt, hogy tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre, rendelje el, hogy a tavaszi szünetre valamennyi megyében azonos időpontban kerüljön sor.

A minisztérium az elutasítást azzal indokolta, hogy több megyében az iskolák megnyitását elhalasztották.

„Maradunk az eredeti időbeosztásnál, ezzel is szeretnénk elkerülni, hogy az emberek az egyik járásból a másikba utazzanak, csökkenteni akarjuk az emberek mozgását, ilyen módon is megelőzni a járvány terjedését” – közölte a minisztérium kommunikációs osztálya.

A tavaszi szünetre először Besztercebánya, Zsolna és Trencsén megyében kerül sor, február 15. és 19. között. Majd Kassa és Eperjes megye iskolái következnek február 22. és 26. között. Legvégül pedig Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megye iskolásai kerülnek sorra, akik március 1. és 5. között élvezhetik a szünidőt.

Szünet alatt önkéntes tanítást ajánlanak

Az oktatásügyi minisztérium előrebocsátotta, hogy a tavaszi szünet idején az egyes megyékben megvalósíthatják az önkéntes tanítást, ahogy azt tették a múlt nyáron több helyen is.

Ennek a tanítási formának az a célja, hogy a tanulók bepótolják mindazt a mulasztást, amelyet a távoktatás okozott, illetve amelyben hiányosságaik mutatkoznak.

***

A Szlovákiai Falvak és Városok Uniója továbbra is kéri a minisztériumot, hogy fontolják meg a javaslatukat, amelynek értelmében az egész ország területén valamennyi iskolában február 15-től kezdődne az egyhetes tavaszi szünet.

„A tavaszi szünet széttagoltságát a jelenlegi járványhelyzetben nem tartjuk sem észszerűnek, sem logikusnak” – jegyezte meg Daniela Piršelová, az unió szóvivője.

BM/Felvidék.ma/Teraz.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: iskolai szünet