Back to top

Észszerű döntések mentén

Publikálva: 2022, december 15 - 12:20
Az újonnan megválasztott városi képviselő-testület második alkalommal ülésezett ebben az évben – azonban a következő évi költségvetés jóváhagyását az ülésre nem lehetett bevinni, mert a bizonytalan gazdasági helyzet mellett a szlovák parlament sem hagyott minden egyes ehhez szükséges jogszabályt jóvá, sőt a központi költségvetést sem szavazták még meg. A kialakult helyzet kapcsán Hájos Zoltán polgármestert kérdeztük.
Észszerű döntések mentén

Igen, az említett tények miatt, ebben a nagyon instabil gazdasági helyzetben nem gondoltuk, hogy a városi képviselőtestület még ebben az évben jóváhagyná városunk 2023-as évi költségvetését. Másodsorban szükséges olyan rendeleteket jóváhagyni még ebben az évben, amelyek a következő évben adnak lehetőséget arra, hogy a város költségvetését – reményeink szerint januárban – a képviselő-testület jóváhagyhassa. Értem ez alatt azokat a bevételeket, amelyek szükségesek a jogszabályok szerinti kiegyenlített költségvetést jóváhagyásához.

Szeretnék ezekről most szólni, jelezve, hogy igyekeztünk a lakosok pénztárcáját amennyire csak tudtuk, megkímélni.

Ami illeti a közétkeztetést a szociális szolgáltatások központjában, a nyugdíjas otthonokban, illetve az óvodákban és az iskolákban, mindenki számára köztudott, hogy milyen gyorsan növekedtek az alapanyagárak. Ennek okán is rá van kényszerítve az önkormányzat, hogy korrigálja az eddigi nyersanyagárakat. Az állam korábban három pénzügyi sávot határozott meg a közétkeztetésben, most pedig ötöt. Mi ebben a rendszerben a negyedik sávba gondoltuk az önkormányzatot besoroltatni. Belekalkuláltuk a szülők részéről elhangzottakat is, miszerint a kevés normatívából, ami eddig meg volt határozva, nagyon nehéz ízletes és tartalmas ételt főzni. Ezt is tudatosítva, igazodva a kialakult gazdasági helyzethez mindenképp szükségesnek láttuk módosítani az árakat.

Így az óvodákban egy egész napos étkeztetéshez a hozzájárulás 2,30 euró lesz, az iskolák 1–4-es alsó tagozatain az ebéd 1,90 euró, míg a felsősöknél 2,10 euró lenne.

Ami illeti az óvodai illetékeket, azt is szükségesnek láttuk módosítani az infláció miatt. Az óvodai tartózkodás térítését 30 euró/hónapra tervezzük, az iskolakonyhai rezsiköltség pedig 10 euró/hónap lesz. Így összességében a szülő az étkezést, az óvodai hozzájárulást és a rezsit beleszámítva 86 eurót kell fizessen a gyermek óvodai ellátása. A hűségkártyával rendelkező dunaszerdahelyiek számára ez az összeg havonta alacsonyabb lesz, a következőképp alakul: az ebéd 46 euró, az óvodai illeték 15 euró, a rezsiköltség azonban 0 euró lesz, ahogyan ígértük – vagyis összességében havonta 61 euró lesz, ami a teljes összegű árhoz havi mínusz 25 eurót eredményez. Ezért is fontos, hogy a szülők rendezzék a hűségkártyához szükséges feltételek teljesítését, vagyis aki nem tette volna még meg, az december végéig mindenképp fizesse meg az önkormányzat felé az esedékes szemétdíjat, illetve ingatlanadót, a helyi illetékeket. Így a havi kedvezmény számura elérhető marad a következő évben is.

Ami az ingatlanadókat és a szemétdíjjal kapcsolatos helyi illetékeket illeti, el kell mondani, tudatosítjuk, hogy a polgárok fizetése nem növekszik az inflációval azonos arányban, vagyis a pénz értékromlása miatt az emberek pénztárcájában sajnos kevesebb marad. Erre is gondoltunk akkor, amikor az ingatlanadó módosítására tettünk javaslatot. Ugyanis noha bizonyos ingatlanadó-fajták tekintetében korrigáltuk az összegeket, ugyanakkor sem a természetes személyeket, sem pedig a jogi személyeket, vállalkozásokat nem fogjuk terhelni ingatlanadó-emeléssel. Tudjuk ugyanis, hogy a Covid ideje alatt kialakult gazdasági helyzet, és az azt követő instabil gazdasági helyzet, s az infláció sem teszi lehetővé, hogy a polgárok nyakába zúdítsunk még egy nagyobb kiadást.

Összességében tehát nem emelkedik az ingatlanadó a következő évre.

A szemétszállítás díját azonban az önkormányzatokra terhelt konyhai hulladékok gyűjtése miatt növelnünk kell. Hogy mindenki értse, mi is van a háttérben: Szlovákia két évvel ezelőtt olyan Európai Uniós kötelezettségvállalást tett, vagyis úgy fogadtak el két éve ezzel kapcsolatos jogszabályt, hogy semmilyen infrastrukturális beruházások és fejlesztések nem történtek. Csak értelmetlenül hozva egy törvényt az önkormányzatok nyakába varrták a konyhai hulladékok összeszedését és kezelését. Nyugaton már kiépítették ennek a megfelelő infrastruktúráját, megfelelő a hulladék feldolgozása, ám mivel a szlovák kormány erre vonatkozó infrastrukturális beruházásokat nem eszközölt, az összeszedett konyhai hulladék nem minden esetben kerül újrafeldolgozásra, hanem nagy többségében a helyi lerakókra kerül, ugyanúgy, mint a vegyes hulladék. Szlovákiában kétféleképpen lehetne a konyhai hulladékot feldolgozni: az egyik lehetőség elégetni, főképp a cementgyárakban, viszont azáltal, hogy az állam engedélyt ad külföldi szemét behozatalára, így a cementgyárak elsősorban külföldi szemetet égetnek el, persze jó pénzért. A második lehetőség a biogázüzemekben való konyhai hulladék-feldolgozás, ami azért gond, mert a meglevő biogázüzemek csak a mezőgazdasági hulladékot dolgozzák fel, mert számukra ez kényelmesebb, és nem akarnak nagyobb koloncot a nyakukba venni egy nem stabil állagú biológiai hulladék feldolgozásával.

Tehát az önkormányzat kötelessége, hogy biztosítsa minden egyes családi háztól és lakótelepi családtól a konyhai hulladékok összeszedését. Ez Dunaszerdahelyen több mint 300 ezer euróba fog kerülni.

Való igaz, hogy ezt már két évvel ezelőtt be kellett volna vezetni, mi, a város vezetése azonban úgy gondoltuk, értelmetlen terhelni a dunaszerdahelyi lakosokat ezzel a tétellel.

Most azonban kénytelenek vagyunk lépni – egy szakmailag igényesen előkészített bejelentés nyomán ugyanis a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet ellenőrzést kezdett Dunaszerdahelyen a konyhai hulladék gyűjtése kapcsán. Tehát akár akarjuk, akár nem, akár észszerű, akár nem az intézkedés, a feljelentés miatt be kell vezetnünk a 2023-as évben a konyhai hulladék városi gyűjtését. Sajnos a törvény értelmében azonban a hulladék kezelését és gyűjtését nem az önkormányzatoknak kell finanszírozni, hanem a polgároknak.

Emiatt fejenként valamivel több, mint 10 euróval fog emelkedni a szemétdíj összege, tehát 33,58 euróról 43,65 euróra. Ez 23 %-os emelést jelent.

Megjegyzem más városokban ezt már korábban bevezették, emelve a szemétdíjon – mi Dunaszerdahelyen két évet „spóroltunk” ennek a szerintem észszerűtlen döntésnek a bevezetésével.

Ezt már olvasta?

Cookies