Back to top

Esküt tettek a bizottságok tagjai

Publikálva: 2016, január 22 - 09:33
Csütörtökön tették le esküjüket a választási bizottságok tagjai.

A Városi Hivatal üléstermében tették le az esküt a parlamenti választások helyi választási bizottságainak tagjai, akik összesen 178-an vannak, közülök egy póttag. Őket 15 politikai párt vagy koalíció jelölte a március 5-én sorra kerülő voksolásra. A dunaszerdahelyi polgárok összesen 19 szavazóhelyiségekben voksolhatnak majd a politikai pártokra.

A választás egyfordulós és arányos, egész ország egy körzetnek számít. A polgárok pártlistákra szavaznak. A pártoknak és pártkoalícióknak legkésőbb 90 nappal a választások előtt kellett leadniuk a listájukat a választási bizottság jegyzőjének. A bejutási küszöb az önállóan induló pártoknak 5%, 2 vagy 3 pártból álló pártszövetségeknek 7%, 4 vagy több pártból álló pártszövetségeknek 10%. Állami támogatásban később a legalább 3%-ot elérő pártok részesülnek.

A választáson való induláshoz a pártoknak letétbe kellett helyezniük 17 000 eurót. A pártok 3 millió eurót költhetnek a kampányra, melyről transzparens számlát kell vezetniük.

A választáson preferenciális szavazás folyik, azaz a választók rangsorolják a jelölteket. A pártlisták közül egyet kell kiválasztani, és azon legfeljebb négy nevet be lehet karikázni. Ha valamelyik jelölt nevét legalább az összes pártszavazat 3%-át elérő számú választó bekarikázta, akkor az illető a saját pártja listájának az elejére ugrik. Több előreugró jelölt esetén a kapott karikák száma alapján állítanak fel sorrendet. Ha nem szerepelnek karikák a szavazólapon, akkor az automatikusan a lista első 4 jelöltjéhez számít. A pártlistára leadott szavazat akkor is érvényes, ha a karikázást elrontja a szavazó.

Ezt már olvasta?

Cookies