Back to top

Érsekújvári huszárhajrá a II. Felvidéki Vágtán

Publikálva: 2016, június 26 - 13:35
A II. Felvidéki Vágta – a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutama –, és a köré szervezett számos kulturális és szórakoztató program szombaton sokakat vonzott a sikabonyi reptéren megszervezett versenyre. Hírportálunk beszámolója képgalériákkal a szombati futamról.

Noha rendkívüli meleg fogadta a szombati vágtára ellátogatókat, az égiek mégis kegyesek voltak: a hőséget ugyanis enyhítő szél oszlatta szét, így már a szombat 11 órai megnyitóra is többen érkeztek.

A programot a versenybe nevező polgármesterek bemutatkozása, illetve a házigazda Dunaszerdahely város polgármestere, dr. Hájos Zoltán nyitotta meg, aki szerint a Felvidéki Vágta több mint egy egyszerű lovassport, hiszen „itt van Felvidék számos települése, akik így bemutatkozhatnak országnak-világnak”. Kiemelte továbbá, hogy a rendezvény egyben a magyar közösség összetartó erejét is szimbolizálja.

A polgármester beszédét a Volner Nagy Melinda és a Nagy Iván vezette Dunaág Néptáncműhely, illetve a Dunaág Zerda néptánccsoport műsora követte.

 

A hivatalos megnyitó után a résztvevők, valamint a programban szereplő lovasbemutatók szereplői vonultak fel a pályán, majd megkezdődtek az egyes elődöntők az 1250 méteres pályán, ahol a lovasoknak három kört kellett teljesíteniük.

Az első előfutamban Felsőszeli (Lednecky Norbert - Buda nevű lovával), Kőhídgyarmat (Hóka Zsaklin - Cody nevű lovával) és Nyékvárkony (Kiss Péter - Famini Skip Ken lovával) lovasai mérték össze erejüket – itt Lednecky Norbertnek sikerült a győzelem. Másodikként Kiss Péter, míg harmadikként itt Hóka Zsaklin végzett.

A második előfutamban Dunaszerdahely (Nevizanský Igor - Spedy Fire nevű kancájával), Érsekújvár (Tóth René - Kamikadze nevű lovával) és Somorja (Egri Árpád - Win nevű „makrancos hölgyével”) versenyzői mérettek meg. Ebben az előfutamban az Érsekújvárt képviselő Tóth René győzött, másodikként Egri Árpád, míg harmadikként a városunkat képviselő Nevizanský Igor érkezett be.

Az előfutam végén a tavalyi győztes Egri Árpád leesett a lóról – szerencsére törést nem szenvedett, ám térdsérülése miatt elsősegélyben kellett részesíteni. A verseny közben a szervezők jelezték is a közönségnek, hogy a könnyebben megsérült lovas az elsősegélyről üdvözletét küldi számukra.

A harmadik előfutamban Gúta (Cséplő Kinga - Hilal nevű arab telivérével), Naszvad (Bobek László - Timotei lovával) és Izsa (Balogh Piroska - Öcsi lovával) lovasai küzdöttek meg egymással. A hajrában a Naszvadot képviselő Bobek László lett a befutó.

A kora délután befejezőtött előfutamokat ismét kulturális és lovas-harcos bemutatók követték.

Az elődöntők és a déután öt után kezdődő döntő között fellépett Lentulay Krisztián, a Dunaszerdahelyi Nyugdíjasklub Rozmaring Énekkara, a Csallóközi Gyermek Néptánccsoport, illetve lovas sohwk tették izgalmassá a hangulatot: így Bíró Anita, a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub, a Bíró Kert Növendékei, valamint a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület bemutatói.

A Bíró Kert Lovas Központ és Argyl valóban különleges és izgalmas 10. századi harci jelenetel készült, sőt még Szeredy Krisztina is lóháton érkezett meg az egyre növekvő tömeg szórakoztatására.

Napközben sem unatkozhatott senki – míg a felnőttek figyelmét az előadásokon túl a sör vagy a hűsítő italok, avagy az ételek választéka „kötötte le”, addig a legfiatalabbak vagy szüleiket húzhatták az árusok sátraihoz, vagy méginkább a számukra berendezett, ingyenes játékudvarban próbálhatták meg ügyességüket.

Ha valakinek nem is sikerült itt a mogyorópuskával célba találnia, nem kellett szomorkodnia, hiszen további lehetőségek között válogathatott: vagy a Huszárvágta játékban vehetett részt, vagy kipróbálhatta az egyes szekrényjátékokat, amelyek ugyancsak nagy sikert arattak.

Megint másokat a Vágta „kisállatkertje” vonzott, ahol meg is simogathatták kiskedvenceiket a gyerekek.

Azok pedig, akik nem tudtak elszakadni a hűs sátorban felállított asztalok mellől, a vágták futamait az idei újdonságnak számító kivetítőn követhették végig... Tegyük hozzá, a rendezvényre könnyen ki lehetett jutni, s onnan akár rövid időre hazaugrani az ingyenes Vágtavonat és Vágtabusz segítségével.

A végül délután fél hat után sorra kerülő fináléban valódi összecsapás tanúi lehetett a lelátót megtöltő közönség – végül több hosszal, nagy hajrával az érsekújvári Tóth René végzett a dobogó legmagasabb fokán (1000 eurós fődíj), vagyis a budapesti Nemzeti Vágtán a Felvidéket ő képviseli majd, míg mögötte a második helyen a Naszvadot képviselő Gerhardt Miroslav (600 eurós díj), illetve harmadikként a felsőszeli Ledneczky Norbert végzett (400 eurós díj).

Az ünnepélyes díjátadás után dr. Hájos Zoltán polgármestertől azt is megtudtuk, hogy idén a budapesti Nemzeti Vágtán Dunaszerdehely versenyzője mellett még három ló és lovasa is képviselheti Felvidéket, vagyis szeptemberben mindhárom döntős ott lehet majd a magyar fővárosban.

A II. Felvidéki Vágtán a Nemzetközi futamba benevezett versenyzők is összmérték „saját és lovaik erejét”, ahol végül Rýdžy Dušan került ki győztesen – s így ő vehet részt majd Budapesten a szeptemberi Nemzetközi Vágtán.

A díjátadást követően már az esti koncertekre érkeztek – folyamatosan az este során – sokan.

Itt elsőként az Arizona Zenekar, majd a dunaszerdahelyiek szívéhez közeli Ismerős Arcok lépett színpadra, később a közönség pedig Dér Heni koncertjét, Szabó Manyi összeállítását, s legvégül Kökény Attila fellépését tombolhatta végig.

További képek kapcsolódó képgalériánikban itt tekinthetők meg:

– II. Felvidéki Vágta – nagygalériánk 1.

– II. Felvidéki Vágta – nagygalériánk 2.

– Felvidéki Vágta 2016 – életképek

Ezt már olvasta?

Cookies