Back to top

Érkezik a Slovnafthoz az azerbajdzsáni kőolaj

Publikálva: 2023, március 19 - 09:48
A Slovnaft pozsonyi kőolajfinomítójába elsőként érkezik azerbajdzsáni könnyű kőolaj (33-50-es API sűrűségű) az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmezőről. A nem Oroszországból származó újabb kőolajszállítmány célja elősegíteni, hogy a finomító képes legyen elegendő mennyiségű üzemanyagot előállítani közép-európai megrendelői számára az orosz kőolajra kivetett embargó alóli kivétel megszűnése után is.
Érkezik a Slovnafthoz az azerbajdzsáni kőolaj

„Ezzel egy komoly mérföldkőhöz érkeztünk, olyan kőolajról van szó, mellyel merőben új tapasztalatokat szerzünk a különböző kőolajfajták feldolgozása terén” – mondta el az azerbajdzsáni kőolajszállító tartályhajó horvátországi Omisalj kikötőbe való megérkezésekor a Slovnaft ügyvezető igazgatója, Marek Senkovič.

Hangsúlyozta, a nem orosz eredetű kőolajszállítmányok segítségükre vannak abban, hogy megállapíthassák, melyik keverék a legalkalmasabb a meglévő technológiájukhoz és a zavartalan üzemanyag-ellátás biztosításához.

Az omisalji kikötőbe való megérkezés után a 90 ezer tonnányi kőolajszállítmány az Adria kőolajvezetéken át folytatja útját a pozsonyi finomítóba, ahol áprilisban kezdik meg az azerbajdzsáni kőolaj feldolgozását.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies