Jelenlegi hely

Érkezik a magasabb gyes!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 10 - 15:32 | Színes
A kisgyermekes családok februártól több pénzből gazdálkodnak, mivel emelkedett a gyermekgondozási segély – amit szülői támogatásnak is neveznek – összege. A gyes összege januártól nőtt, de a kifizetések februártól kezdődnek.
Érkezik a magasabb gyes!

A szülők a szokásos napon kapják meg az emelt összegű juttatást. Azok járnak jobban, akik az anyasági szabadság előtt dolgoztak, mert nekik 220,70 euróról 370 euróra emelkedik a támogatásuk.

Akik viszont a gyermek születése előtt nem voltak aktív keresők, azok csupán 50 eurós emelésre számíthatnak, vagyis havi 270 eurót kapnak.

A támogatás feltételei

A gyermekgondozási segély 150 euróval való emelése nagyjából a 140 ezer gyesen lévő szülő felét érinti. Azokról van szó, akik a gyermek születése előtt munkaviszonyban voltak, vagyis az anyasági támogatás is járt nekik.

Az 50 eurós emelést azok kapják, akik nem voltak munkaviszonyban a baba születése előtt, s ők ennek folytán anyasági támogatást sem kaptak.

A gyes összegének emelése – mely a gyermekvállalási kedvet hivatott növelni – 145 millió eurós kiadást jelent az állami költségvetésből.

Gyermekgondozási segélyt Szlovákiban a gyermek 3 éves koráig kaphatnak a szülők. Amennyiben a gyermek rossz egészségi állapota megköveteli, akkor ez az idő kitolódik 6 évre.

ma7.sk