Back to top

Érettségik és felvételik – továbbra is kérdőjelekkel

Publikálva: 2020, április 16 - 14:14
Branislav Gröhling oktatási miniszter szerdai kijelentése után – miszerint az országos tiszti főorvos engedélyezte az érettségik és a középiskolai felvételik megtartását – még továbbra sem tisztázott, miképp fog mindez lezajlani. Erről kérdeztük A. Szabó László alpolgármestert, a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium alapítóját.
Érettségik és felvételik – továbbra is kérdőjelekkel

Mivel egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a minisztériumtól, mi is csupán annyit tudunk, amit tegnap az oktatási miniszter a sajtótájékoztatóján elmondott, vagyis hogy a tiszti főorvos engedélyezi az érettségiket, illetve a felvételiket.

A tiszti főorvos ajánlásai azonban eléggé általánosak, jobbára csak a közegészségügyi kérdésekre vonatkoznak. Ezek közé tartozik például, hogy az egyes személyek közt be kellene tartani a kétméteres távolságot, érettségin egyesével, felvételin kettesével szólíthatják a terembe a tanulókat, mindenkinek szájmaszkban kell érkeznie, saját írószert használnia és egyéb dolgok, de ezek még nem szolgálnak szakmai részletekkel. Az oktatási miniszter a tájékoztatón hozzátette azt is, hogy minden bizonnyal csak a jövő héten pontosítják a feltételeket. Addig ugyanis szeretnének egyeztetni az iskolák fenntartóival és igazgatóival is.

Bennünket mindeddig még nem kerestek meg, nem kértek információt, hogy például nálunk a felvételi megoldható-e az előzetes javaslatok szerint. Ugyanúgy semmilyen részletesebb információnk nincs még azon kívül, ami már korábban is napvilágot látott az időpontokkal kapcsolatban, vagyis az, hogy az iskolának április 28-ig kellene nyilvánosságra hozni a felvételi kritériumokat, illetve a tanulóknak május 15-ig kell leadni a jelentkezési lapokat.

A tiszti főorvos ajánlása tehát önmagában nem oldja meg az érettségi vagy a felvételi lebonyolítását. Az egyéb részletek tehát még váratnak magukra. Nem világos ugyanis például az sem, hogy egy nagyobb iskolában, ahova sokan jelentkeznek, hogyan lehet majd megoldani, hogy tömegesen érkezzenek a felvételizők akár a szülők kíséretében.

Egyelőre tehát nem tehetünk mást, mint a többi érintetthez hasonlóan megvárjuk az oktatási minisztérium részletes útmutatását...

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies