Back to top

Épül a Dunaszerdahelyt elkerülő út

Publikálva: 2017, szeptember 19 - 08:19
Az épülő tehermentesítő út Dunaszerdahelyt északkeleti irányban kerüli el. A közel 1,5 kilométer hosszú szakasz a Nagyudvarnok felé vezető utat és a kürti utat köti össze, amely rákapcsolódik majd a Tesco melletti útra.
Épül a Dunaszerdahelyt elkerülő út

"A város közlekedésében nagy változást hozhat a most épülő út, mert így a Galánta felől érkező teher-és személyautók kikerülhetik Dunaszerdahely belvárosát, tehát gyorsabban és könnyebben eljuthatnak a 63-as főútra. Az önkormányzat legfontosabb célja, hogy a belváros fő útvonalain csökkenjen a forgalom, és ezáltal a szmog is. Az elkerülő út megléte pedig újabb beruházókat vonzhat a városba" - tájékoztatott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere. A polgármester hozzátette, ennek a beruházásnak több szakasza van. Az első lépés az volt, hogy a Merkury Market üzletközpont a Nagyudvarnoki úton kiépítette a körforgalmat. Erre csatlakozik a most épülő útszakasz. A következő években pedig megépül a Nagyudvarnoki utat a Kisudvarnoki úttal összekötő szakasz is. A távlati tervek között pedig szerepel, hogy az Észak II-es lakótelepet útszakasz kösse össze a Kisudvarnoki úttal.

A dunaszerdahelyi önkormányzat az elkerülő út megépítésére 350 ezer eurót fordít. Egy euróért vásárolta meg azokat a telkeket a telektulajdonosoktól, ahol az elkerülő út nyomvonala vezet. A Nyugat Szlovákiai Vízművek ezen a szakaszon egymillió eurós beruházást hajtott végre, ugyanis kiépítette a csatornahálózatot. Az út mellett megépítik a gyalogjárdát, továbbá kerékpárút is létesül, amit Nagyszombat megye finanszíroz.

"A földmunkák készen vannak, és kezdődik az út alapjának az építése. A kavicságy behengerezése történik most a szakaszon. Az új útszakasz építése november végére befejeződik, amit át is adnak a forgalomnak" - mondta Szomolai Ernő, a kivitelező vállalat, az EKOM PLUS igazgatója. 

A Közlekedési Kutatóintézet 2015-ben forgalomszámlálást végzett Dunaszerdahelyen, amelyből kiderült, hogy a Galántai úton naponta 14 ezer autó halad végig, a városháza előtt és a Nagyabonyi úton pedig 15 ezer autó közlekedik. A bősi felüljárón áthaladó autók száma is meghaladja a 10 ezret. Ez a helyzet mára sem javult, ezért határozott úgy a városi képviselő-testület, hogy zöld utat ad az elkerülő út megépítésének. A közlekedési helyzet javítását szolgálja az is, hogy a nyáron a megyei és a városi önkormányzat közösen letérő sávokat alakított ki a központi körforgalomban, hogy gyorsabb legyen a haladás.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: elkerülő út
Cookies