Back to top

Ennyivel fizetünk többet jövőre az áramért és a gázért

Publikálva: 2022, december 1 - 15:29
Ma rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be a kormányfő, milyen intézkedésekkel készül a kabinet az energiaválság megfékezésére.
Ennyivel fizetünk többet jövőre az áramért és a gázért

A szlovák kormány befagyasztja az elektromos áram árát. Azt ígérik, amennyiben a parlament decemberben elfogadja a 2023-as költségvetést, a lakossági fogyasztók jövőre is az idei áramárakkal számolhatnak. A sajtótájékoztatón jelenlévő szociális és munkaügyi miniszter, Milan Krajniak azt is elmondta, mennyivel emelkedhetnek az egyes háztartások energiaköltségei, aszerint, hogy mivel fűtenek. 

  • a központi fűtéssel fűtött, távhőszolgáltatással ellátott lakások átlagos rezsiszámlája havi 12 euróval lesz magasabb, mint 2022-ben. Ez azt jelenti, ha éves szinten plusz  150 eurós kiadással számolunk, nem lövünk nagyon mellé. Szlovákiában mintegy 800 ezer ilyen lakás van.
  • a gázzal fűtött családi házban élők rezsiköltségei nőnek a legnagyobb mértékben. Itt várhatóan 19-20 euróval kell számolni havi szinte, azaz éves lebontásban nagyjából 250 euróval. Országosan 400 ezer ilyen ingatlan lehet.
  • mintegy ötvenezer olyan lakás van Szlovákiában, ahol önálló gázkazán biztosítja a fűtést és a meleg vizet. Az itt élők átlagosan havi 8 eurós többletköltséggel számolhatnak, éves szinten tehát 100 eurónál több nem nagyon lehet a különbözet 2022-höz képest.
  • a villanyárammal fűtött lakások és családi házak járnak a legjobban! Ők 2023-ban is a 2022-es rezsiárakkal számolhatnak.

ma7

Ezt már olvasta?

Cookies