Back to top

„Én kezeltem, Isten gyógyította meg” – a szegények orvosáról rendeztek konferenciát

Publikálva: 2018, március 24 - 12:48
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 15. évfordulója alkalmából tartottak a felvidéki kötődésű orvosról konferenciát a Remény hetilap és a Szent Erzsébet Szabadegyetem közös szervezésében március 24-én a Vermes-villában.
„Én kezeltem, Isten gyógyította meg” – a szegények orvosáról rendeztek konferenciát

A zsúfolásig megtelt épületben a konferenciát dr. Herdics Gyögy, Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola dunaszerdahelyi kihelyezett tagozatának igazgatója nyitotta meg. 

„A múlt alakjaira sokféleképpen emlékezhetünk – legtöbbjük öröksége döntő hatással van a világra, az emberiségre, illetve annak jelentős részére. (...) Ma itt Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra, a szegények orvosára emlékezünk. Ő többször is elnyerte a nemességet, mégis akkor vált a legnemesebbé lelkében, amikor a számtalan lehetőség közül a gyógyítás tudományát választotta, azért, hogy épülésére lehessen azoknak, akiknek a baja hidegen hagyott másokat. Az önzetlen szeretet lovagja lett, amelynek díszes köntöse akkor is beborította, amikor emberként veszni látta a körülötte lévő világot” – fogalmazott Herdics, méltatva a boldoggá avatott orvos érdemeit.  

Dr. Horváth Zoltán, Dunaszerdahely alpolgármestere is köszöntötte a népes hallgatóságot.

„Orvosként, a hippokratészi eskü mai gyakorlójaként nagyon is fontosnak tartom, hogy emlékezzünk azokra az elődökre, példaképekre, akikből »meríthetünk«, akik még a legkilátástalanabb körülmények között is megtalálták a helyes utat, amikor az elesetteknek, a szegényeknek, a szociálisan rászorulóknak tudtak segítő kezet nyújtani. Azért is emlékezzünk rájuk, hogy emberi nagyságukat próbáljuk példaként állítani a mának, és tegyünk mi is azért, hogy ez a rohanó, sokszor rossz irányba tartó világ egy picit megváltozzon” –  mondta dr. Horváth Zoltán.

A köszöntőket az előadások követték. Előbb a Batthyány-Strattmann család leszármazottja, Pongrácz Éva mutatta be Batthyányt, mint embert, mint a családi és szellemi értékek őrét, majd dr. Kiss László orvostörténész precíz szakmaisággal és adatokkal teli előadásában beszélt a hitét gyakorló orvosról, aki „eszköz volt Isten kezében”, s aki szerint betegeit bár ő kezelte, azokat mégis Isten gyógyította meg. Utolsóként pedig dr. Csókay András beszélt Batthyány példájáról, szellemiségéről a ma orvosai számára. 

Az emlékező konferenciát végül Boldog Batthyány-Strattmann László ereklyéje előtti közös imával zárták. 

Ezt már olvasta?