Jelenlegi hely

Empatikusabb várost szeretne

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, október 18 - 21:33 | Hírek
Szerda délután mutatta be a sajtó munkatársainak választási programjánt Herceg Andrea független polgármesterjelölt.
Empatikusabb várost szeretne

Az elmúlt négy évben képviselőként dolgozó Herceg az egyetlen női jelölt a polgármesteri posztra, s kampányának központi kommunikációs eleme a változás gondolata. Úgy véli, az emberekben nagy igény van a változásra, s ő egy szeretettel és empatikusabb várost képzel el. Kiemelte, hogy a keddi ülés is bizonyította, a polgármester nem tudta kivívni a 25 képviselő szeretét, hogyan számíthatna akkor egy egész város szimpátiájára.

Ezután részletezte programját, amelyet azóta közösségi oldalán is közölt (ezt idézzük):

1. Városi Hivatal:

Hogy rendet tudjunk tartani, ahhoz először egy jó seprűvel ki kell seperni. Szükség lenne egyes osztályok, elsősorban a pénzügyi és az építészeti osztály átvilágítására, mivel elfogadhatatlan, törvénytelen dolgok történnek. Az egyes városi intézmények vezetőit illetően is szükséges volna megvizsgálni, alkalmasak-e funkciójuk betöltésére.

2. Sajtószabadság:

Az önkormányzati csatornákat (újság, web, TV) ne csak saját fényezésükre használják. Az itt élő emberek kapjanak objektív képet arról, hogy mi történik a városban.

A témában való érintettség kapcsán megkérdeztük Herceg Andreát, miért gondolja úgy, hogy működésünk elfogult lenne. Miután vázoltuk a városi portál működésének jellegét, vagyis a tudosításokra való koncentrálását, elfogadta érvelésünket. (Tegyük hozzá, hogy a polgármesterjelöltek, így Herceg Andrea sajtótájékoztatójáról egyedül a dunaszerdahelyi.sk portál készített díjmentes beszámolót a honi és regionális médiumok közül - szerk.megj.)

3. Helyi vállalkozók:

Szükség van a szerepvállalásuk megerősítésére, hogy munkahelyeket tudjanak teremteni, és ne máshol fektessék be a pénzüket. Nagyon fontos lenne, ha nem mindig ugyanazokat a vállalkozókat, cégeket részesítené előnyben a városvezetés. A helyi vállalkozókkal együttműködve létrejöhetne egy jótékonysági alap is, melyen keresztül tehetséges fiatalokat, szociálisan hátrányos helyzetű családokat segíthetnénk.”

4. Oktatásügy:

Több mint 20 évig pedagógusként, 4 évig pedig a képviselő-testület oktatásügyi szakbizottságának alelnökeként is dolgoztam. A költségvetésből még több pénzt kellene az óvodák és iskolák korszerűsítésére, digitális oktatási eszközök vásárlására, metodikus, didaktikus eszközök frissítésére fordítani. Szükség van az óvodaudvarok szebbé tételére, mindehhez pedig pályázati vagy egyéb forrásokat is felhasználhatnánk, mint az részben meg is történt az óvodáknál.

5. Szabadidőközpont:

Effektívebb intézményre van szükség, széleskörűbb programokkal a gyerekeknek és az idelátogatóknak.

6. Városi nyelviskola létesítése:

Ennek célja az lehetne, hogy segítse a szlovák nyelv oktatását, többek között egy koncepció kidolgozásával, amellyel a többi helyi iskolát is támogathatná. A szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek nyelviskolai tanulmányaihoz pedig hozzájárulhatna a város is.

7. Környezetvédelem:

Szomorú, ami a gumifeldolgozó kapcsán történik, és jó lenne végre egy pozitív megoldás, ami nem a jelenlegi állapot. Előrelépés kell a szelektív hulladékgyűjtés területén, szükség van a gyűjtőudvarra, katasztrofális állapotban vannak a hulladéktárolók.

8. Kerékpárút:

Jelenleg ez csak egy felfestett csíkocska, ami nem vezet sehova. Össze kellene kötnie a város csomópontjait, a termálfürdőt, a kórházat a lakótelepekkel. Jó ötlet a biciklikölcsönzés elősegítése is.

9. Ollétejed:

A városrésznek nagyon kevés jut a városfejlesztésre szánt összegből, és ezen is változtatni kell. Még mindig nem kezdődött el a kultúrház felújítása, emellett jómagam kezdeményezném egy gyerekek számára hasznos és egyúttal szórakoztató közlekedési park létesítését is.

10. Sport:

Örülök, hogy a város támogatja a DAC-ot, hiszen a futballklub rengeteg embert megmozgat, és jó érzés hallani, mikor mindenki együtt énekli a Nélküled c. dalt, ugyanakkor szükség volna más sportágak támogatására, mint például a férfi kézilabda vagy akár a Spartan Club. Emellett kell, hogy a város hozzá tudjon járulni a középiskolai uszoda működtetéséhez, felújításához, mert az embereknek nincs lehetősége úszásra a városban.

11. Termálfürdő, szórakozás:

A fürdőbe befolyt pénzösszegekből szükséges lenne a vízfelületet bővíteni, új medencét építeni, illetve a szauna várakozóhelyét is modernizálni, mert jelenleg úgy néz ki, mint egy buszmegálló. A strand belépőjegyeinek ezen túlmenően nem felfelé, hanem lefelé kellene elmozdulniuk a szerdahelyiek számára, mivel nem azért nem járnak ki, mert nem tetszik nekik a fürdő, hanem mert egy család azt nem tudja megfizetni. A fürdő területe arra is alkalmas volna, hogy a város létrehozzon egy szórakozásra alkalmas klubot, diszkót, hogy a fiataloknak ne kelljen eljárniuk Győrbe.

12. Parkolás, lakókörnyezet:

A lakókörnyezet szebbé tétele kapcsán mélygarázsok és parkolóházak építését kell segíteni, mivel a parkolás örök probléma. Emellett szükség van a zöld övezetetek, szabadidőparkok bővítésére, és arra, hogy ne keveredjenek a lakóövezetek ipari zónákkal, üzemekkel.

13. Kultúra:

Támogatom egy városi kőszínház alapítását, emellett örülnék, ha modernizálhatnánk végre a VMK mozitermét is, amire volt is elkülönítve egy pénzcsomag, de az mégsem valósult meg.

...Az elmúlt négy évben megfizettem a tanulópénzt. Számomra minden új volt, de a polgármester személye lett a legnagyobb csalódás. Az általa elkövetett baklövésekkel másokat is kényelmetlen helyzetbe sodor. Természetesen a képviselők is annyifélék, ahányan vannak, mint ahogy a város lakosai is különböznek, viszont párthovatartozástól függetlenül tiszteletre méltó emberek, akikkel nagyon sok minden összeköt. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy a választás matematika. Csak közös összefogással lehet változást elérni a város vezetésében, és én ennek érdekében mindent meg fogok tenni.

A programpontok vázolása után megkérdeztük Herceget, elképzelhetőnek tartja, hogy visszalépjen valamelyik jelölt javára. Válaszában megjegyezte, mindenképp a változás a célja, s mivel a számok azt mutatják, négy ellenjelöltnek együttes indulás esetén nincs esély a változásra, így mindenképp szeretne beszélni a polgármesterjelöltekkel az esetleges visszalépésről. Három héttel a választások előtt nem tartja kizártnak, hogy akár felmérést is készítsenek arról, ki lehet a legerősebb ellenjelölt Hájos Zoltánnal szemben, vagy pedig a közösségi médiában mérhető aktivitás alapján kellene eldönteni, kinek is lehet legnagyobb esélye a polgármester leváltására. Arról viszont még nem voltak információi, mások hajlandóak lennének visszalépni esetleg az ő javára.

A kampánya további részleteiról konkrétumokat nem akart elárulni, de kiemelte az összefogás fontosságát és azt, hogy a polgároknak a szavazás napján kell dönteniük, nem után mérgelődniük azon, hogy nem olyan jelölt lett a város vezetője, akit szerettek volna ezen a poszton látni.