Jelenlegi hely

Emlékművel tisztelgünk a háború hősei előtt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, szeptember 19 - 09:58 | Kultúra
Kedd délután ismét üléseztek a városi képviselők.
Emlékművel tisztelgünk a háború hősei előtt

A képviselők több témát megvittatak a több mint 3 órás ülésen, ezek közül a leghosszabb vitát az I. és II. világháború hősei emlékére tervezett alkotás váltotta ki. A bizottságokban már korábban is folyt egyeztetés a témakörben. Hájos Zoltán polgármester elmondta, a két világháborúban harcolt magyar katonákra november 2-án emlékezünk, de városunkban nincs olyan emlékhely, ahol tiszteletüket tudnák leróni a hősök előtt. Ebből a célból szeretnének egy emlékművet állítani, most, amikor az első világháború végének 100 évfordulóját írjuk.

Antal Ágota képviselő elmondta, elvi síkon nincs problémája az emlékmű állításával, azt viszont sérelmezte, hogy már konkrét elképzelésre kellene szavazniuk, ahol már minden (művész, elhelyezés és maga az alkotás) adott volt. Antal olyan módosítást indítványozott, amely szerint tudományos elemzés előzte volna meg az emlékmű állítását, s pályázatot írtak volna ki, hogy több megvalósítási javaslatot is meg tudjanak vizsgálni. Jarábik Gabriella is hasonló véleményen volt, szerinte nem jó, ha egy ember dönti el, hogyan valósul meg az emlékmű.

Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke azt hangsúlyozta, egy régi adósságot törleszt a város a világháborús hősökkel szemben az emlékművel, amelyre megfelelő alkalom az első világháború végének 100 éves évfordulója. Ravasz Marián szerint a projekt nincs kidolgozva, az építészeti rajz szerinte egyenlő a nullával, egyúttal a művész alkotását is kevésbé sikerültnek tartotta, munkásságát viszont elismerte. A. Szabó László alpolgármester kiemelte, milyen jelentős szakmai munkássággal bír Lebó Ferenc, a magyaroszági alkotó és arra is emlékeztetett, több ismert emlékmű a szelesebb régióban ugyancsak egyedi felkérés és nem pályázat alapján készült.

A képviselők végül a módosításokat nem szavazták meg, az eredeti tervet viszont támogatták, tehát a buszpályaudvar melletti parkban készülhet el az emlékmű, amelynél már idén megemlékezhetünk a két világháború katonahőseiről.