Back to top

Emlékeznek és emlékeztetnek

Publikálva: 2024, június 15 - 08:05
Emlékezz és emlékeztess címmel indított projektet a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség a Dunaszerdahelyről és környékéről elhurcolt és kegyetlenül meggyilkolt ártatlan zsidó lakosokra való megemlékezés 80. évfordulója alkalmából.
Emlékeznek és emlékeztetnek

A projekt 2024. július 7-én egy megemlékezéssel zárul a dunaszerdahelyi zsidó temetőben, ám a hitközség fontosnak tartja, hogy a város lakosai és diákjai is ismerjék a 20. század történelmének ezt a súlyos korszakát. A projekt keretében ezért rollupokat helyeztek el a város intézményeiben - a városi hivatalban, a postán, a Csallóközi Múzeumban, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban, a református templomban, továbbá a város alap- és középiskoláiban.

1944. április-májusban Dunaszerdahely zsidó lakosságát gettósították, és a helyi zsidókat a város különböző pontjaira zsúfolták össze, hogy felkészítsék őket a deportálásra.

1944. június 15-20. közt a dunaszerdahelyi gettó lakóit a városi zsinagóga udvaráról indították el, majd Auschwitz-Birkenauba szállították őket. Az Auschwitzba érkező zsidókat azonnal szelekció alá vetették; sokan közülük a gázkamrákban lelték halálukat.

A deportálások után kevesen tértek vissza. Az 1941-es népszámlálás szerint mintegy 3000 zsidó élt Dunaszerdahelyen, de a háború végére csak néhány tucatnyian maradtak. A visszatérők többsége később kivándorolt Izraelbe, az Egyesült Államokba vagy más országokba, mivel nem láttak jövőt a háború utáni Csehszlovákiában.

Dunaszerdahelyen emlékművet állítottak az áldozatok tiszteletére. A zsinagóga épületén emléktábla található, amely az elhurcolt zsidók emlékét őrzi. Minden évben megemlékezéseket tartanak a holokauszt áldozatainak tiszteletére, hogy emlékeztessék a közösséget a történelem ezen tragikus időszakára.

Az emlékezés és a megemlékezés fontos szerepet játszik abban, hogy soha többé ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák.

Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség, -rovin-
fotók: A Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség archívuma

Ezt már olvasta?

Cookies